Warzywny mistrz Księgi Rekordów Guinnessa. Jak przygotować daikon, czyli japońską rzodkiew?

Dlaczego warto jeść daikon, czyli japońską rzodkiew?
Dlaczego warto jeść daikon, czyli japońską rzodkiew?123RF/PICSEL
  • Informacje podane przez Journal of Agricultural and Food Chemistry dowodzą, że japońska rzodkiew świetnie wpływa na naczynia krwionośne. Tym samym może zmniejszać ryzyko zawału oraz udaru.
  • Obecność błonnika oraz enzymów trawiennych poprawia pracę układu trawiennego, a także łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
  • Regularne jedzenie daikonu wspomaga budowanie naturalnej odporności organizmu i zmniejsza szanse wystąpienia chorób przewlekłych.

Skąd pochodzi japońska rzodkiew?

Daikon - właściwości odżywcze

Rzodkiew japońska wspomaga utrzymanie wymarzonej sylwetki
Rzodkiew japońska wspomaga utrzymanie wymarzonej sylwetki123RF/PICSEL
  • witaminy z grupy B,
  • błonnik pokarmowy,
  • potas,
  • wapń,
  • sód,
  • miedź,
  • selen,
  • magnez,
  • jod,
  • fosfor,
  • żelazo.

Uprawa warzywa w polskim klimacie

Gdzie kupić i jak przyrządzić japońską rzodkiewkę?

Daikon świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek oraz sushi
Daikon świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, kanapek oraz sushi123RF/PICSEL
Marynowana rzodkiew japońska sprawdzi się jako dodatek do sushi lub kanapek
Marynowana rzodkiew japońska sprawdzi się jako dodatek do sushi lub kanapek123RF/PICSEL

Marynowana rzodkiew - przepis

  • 2 sztuki rzodkwi japońskiej
  • 325 ml przefiltrowanej wody
  • 325 ml octu ryżowego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm obranego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 3 liście laurowe
  1. Do garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy przyprawy: sól, cukier, czosnek, imbir, kurkumę, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu.
  2. Doprowadzamy całość do wrzenia, gotujemy przez ok. 3 minuty, dolewamy ocet ryżowy, mieszamy i ściągamy z ognia.
  3. Rzodkiew japońską kroimy na średniej grubości plasterki za pomocą noża lub specjalnej mandoliny do warzyw.
  4. Przygotowane warzywo wkładamy ciasno do wcześniej wyparzonych słoików i wypełniamy zalewą tak, by przykrywała całą rzodkiew.
  5. Słoiki zakręcamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W kolejnym kroku wkładamy ją do lodówki na 2-3 dni.
  6. Rzodkiew trzymana w chłodzie postoi nawet dwa miesiące. Świetnie sprawdzi się do sushi, kimbapów, kanapek oraz dań wytrawnych. Smacznego!
Najzdrowsza dieta świata. Czym jest japońska dieta wodna?INTERIA.TVInteria.tv
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?