Wasabi wspomaga serce i przeciwdziała nowotworom
Wasabi (łac. Wasabia japonica, Eutrema japonica) to przyprawa pochodząca z Japonii. Najbardziej znane jest jako zielony sos dodawany do sushi, który z prawdziwym wasabi ma zazwyczaj mało wspólnego, ponieważ powstaje jako mieszanka chrzanu, musztardy i barwników. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i intrygujący kolor wasabi ma mnóstwo zwolenników na całym świecie. W kuchni japońskiej, oprócz korzeni, wykorzystywane są także łodygi i kwiaty. Górna część korzenia ma cierpki i ostry smak, dlatego wasabi znane jest również pod nazwą japońskiego chrzanu. Na Zachodzie najczęściej występuje w postaci sproszkowanej, ale najlepiej smakuje świeży.
Zastosowanie wasabi
Wasabi jest znane od 1396 roku, kiedy to mieszkańcy prowincji Shizouka, podarowali go przyszłemu siogunowi. W międzyczasie jego sława rosła w całej Japonii i zaczęto go hodować w domowych warunkach, przez co straciło na swojej jakości. Obecnie wasabi występuje w Ameryce Północnej i Europie, ale nie posiada takich właściwości zdrowotnych i smakowych jak to rosnące w Japonii.
Japońscy kucharze mielą tylko niezbędną ilość tej przyprawy, potrzebną do przygotowania konkretnego dania. Reszta jest trzymana w zamrażarce, aby jak najdłużej zachowała walory smakowe. Tak przechowywane wasabi może przetrwać nawet miesiąc, nie tracąc przy tym smaku i zapachu.
Wasabi najczęściej stosowane jest jako sos do sushi, ale także jako pasta i proszek oraz przyprawa do mięs i dodatek do potraw. Jego wykorzystanie wykracza jednak poza kuchnię japońską.
Najlepsza odmiana wasabi (Honuasabi) rośnie jedynie w pięciu regionach. Wymaga szczególnych warunków, między innymi czystej, górskiej wody i temperatury ok. 10-17 °C. Wartości odżywcze: 100 g korzenia zawiera: 108 kalorii, 0,64 g tłuszczu, 24 g węglowodanów, 4,8 g białka.
Walory zdrowotne wasabi
Odchudzanie
Wasabi spożywane jako przekąska, ze względu na swoją niską kaloryczność, jest zalecana osobom, starającym się zrzucić zbędne kilogramy. Ma właściwości antyoksydacyjne i oczyszcza organizm z toksyn, co wspomaga odchudzanie. Może zastąpić niezdrowe przegryzki, po które najczęściej sięgają ludzie.
Wspomaga serce
To jedno z najbardziej wartościowych właściwości wasabi. Zmniejsza ryzyko zawału serca poprzez zmniejszanie agregacji płytek krwi.
Odporność
Posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Przez to pomaga zwalczać patogeny atakujące nasz organizm. Wasabi zawiera także duże ilości beta-karotenu oraz glukozynolanów, które zabijają niektóre formy bakterii E.coli oraz Staphylococcus (m.in. gronkowiec złocisty). Znajduje także zastosowanie w leczeniu astmy, bo zmniejsza wydzielanie śluzu.
Działanie antynowotworowe
Japoński chrzan zawiera ITC, czyli isothicyanaty metylowe długołańcuchowe, które oprócz tego, że wspomagają oczyszczanie przewodu pokarmowego, powodują blokowanie enzymów odpowiedzialnych za przetwarzanie związków wstępnie rakotwórczych w rakotwórcze. Pomaga również w lepszym neutralizowaniu szkodliwych związków chemicznych przez wątrobę, które mogą wywoływać raka.
Poprawa trawienia
Wasabi dobrze wpływa na układ pokarmowy i pomaga pozbyć się uciążliwych toksyn z organizmu. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby uchyłków jelitowych.
Pozostałe właściwości i zastosowania wasabi
Działanie przeciwbakteryjne
Wasabi jest stosowane do sporządzania surowej ryby. Oprócz tego zapobiega powstawaniu próchnicy oraz ma właściwości przeciwalergiczne.
Zapobiega wrzodom
Wasabi zapobiega tworzeniu się zakrzepów oraz niszczy bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za powstawanie między innymi choroby wrzodowej.
Istnieje wiele upraw wasabi w Ameryce Północnej, jeżeli jednak chcesz doświadczyć prawdziwych korzyści zdrowotnych z jego spożywania musisz odwiedzić Japonię. Tylko tam będziesz mógł skosztować korzenia wasabi najwyższej jakości. Ciesz się z niesamowitego smaku, ale musisz być świadomy, że wasabi nie wyleczy cię z wszystkich chorób.