Wątróbka drobiowa z jabłkami z przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać

Jedni ją lubią, inni nie znoszą. Ten przepis sprawi, że nawet ci drudzy będą wylizywać talerz ze smakiem. Spróbujcie wątróbki drobiowej w jabłkach i cydrze z przepisu Ewy Wachowicz.

Wątróbka z jabłkami w cydrze - tym daniem zaskoczysz gości
Wątróbka z jabłkami w cydrze - tym daniem zaskoczysz gościmateriał partnera

Składniki

  • ½ kg - wątróbki drobiowej (najlepsza będzie gęsia)
  • smalec gęsi do smażenia
  • 1 łyżka - masła
  • sól

do podania

  • purée ziemniaczane
  • tymianek

jabłka w cydrze

  • pieprz
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 100 ml cydru wytrawnego

Opis przygotowania:

  1. Cukier wsypać na patelnię. Gdy się roztopi, wrzucić jabłka pokrojone na ósemki (w skórce). 
  2. Wymieszać, by pokryły się karmelem. 
  3. Podlać cydrem. 
  4. Odparować. 
  5. Na patelni rozgrzać gęsi smalec. 
  6. Usmażyć wątróbkę - z obu stron. 
  7. Przyprawić solą i pieprzem. 
  8. Pod koniec dodać masło. 
  9. Gdy się  roztopi, polać nim wątróbkę. 
  10. Podawać z purée ziemniaczanym oraz jabłkami w cydrze. Udekorować tymiankiem.