Wątróbka drobiowa z jabłkami z przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać
Jedni ją lubią, inni nie znoszą. Ten przepis sprawi, że nawet ci drudzy będą wylizywać talerz ze smakiem. Spróbujcie wątróbki drobiowej w jabłkach i cydrze z przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- ½ kg - wątróbki drobiowej (najlepsza będzie gęsia)
- smalec gęsi do smażenia
- 1 łyżka - masła
- sól
do podania
- purée ziemniaczane
- tymianek
jabłka w cydrze
- pieprz
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 100 ml cydru wytrawnego
Opis przygotowania:
- Cukier wsypać na patelnię. Gdy się roztopi, wrzucić jabłka pokrojone na ósemki (w skórce).
- Wymieszać, by pokryły się karmelem.
- Podlać cydrem.
- Odparować.
- Na patelni rozgrzać gęsi smalec.
- Usmażyć wątróbkę - z obu stron.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Pod koniec dodać masło.
- Gdy się roztopi, polać nim wątróbkę.
- Podawać z purée ziemniaczanym oraz jabłkami w cydrze. Udekorować tymiankiem.
Zobacz również: Sałatki ziemniaczane. Garść sprawdzonych przepisów dla każdego