Wątróbka po suwalsku

Te wyrafinowane kąski to znakomity pomysł na supersmaczny i prosty w przygotowaniu posiłek dla całej rodziny.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wątróbki oczyść, włóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny. Dzięki temu będą miały delikatniejszy smak. Potem wyjmij je, opłucz zimną wodą i dobrze osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebule obierz, potnij w plasterki.  Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Potem wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na grubsze plasterki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

2. Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż przez 2–3 minuty jabłka oraz cebule. Ułóż na nich wątróbki. Podlej całość cydrem i ew. wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.

3. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj np. z chrupiącą bagietką.

Zmysłowe smaki: Wątróbka cielęca z jabłkamiInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas