Wątróbka po suwalsku
Te wyrafinowane kąski to znakomity pomysł na supersmaczny i prosty w przygotowaniu posiłek dla całej rodziny.

Składniki
- 60 dag wątróbek drobiowych
- 500 ml mleka do wymoczenia wątróbek
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 4 kwaskowe jabłka
- 2 średnie cebule
- 100 ml cydru
- 2 łyżki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- suszony majeranek
- gałązki szałwii i majeranku do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Wątróbki oczyść, włóż do miseczki. Zalej mlekiem i odstaw na 1-2 godziny. Dzięki temu będą miały delikatniejszy smak. Potem wyjmij je, opłucz zimną wodą i dobrze osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebule obierz, potnij w plasterki. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na cząstki. Potem wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na grubsze plasterki. Od razu skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały.2. Wymoczone wątróbki oprósz mąką. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż przez 2–3 minuty jabłka oraz cebule. Ułóż na nich wątróbki. Podlej całość cydrem i ew. wodą. Duś pod przykryciem 5–7 minut.3. Pod koniec przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sporą ilością suszonego majeranku. Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj np. z chrupiącą bagietką.