Wątróbka pomidorowa
Jeśli chcemy zwiększyć naszą odporność, powinniśmy spożywać produkty bogate w żelazo. Jednym z nich jest wątróbka.
Składniki:
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki
- po łyżeczce słodkiej papryki, zmielonego kminku, majeranku i przecieru pomidorowego
- starta skórka z połowy cytryny
- pomidor
- pół pęczka natki
- sól
Przygotowanie:
Wątróbki oczyść, pokrój na kawałki. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, wyjmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż wątróbki. Dodaj cebulę, kminek i majeranek, oprósz mąką. Smaż 3 min.
Wlej półtorej szklanki wody, dodaj, przecier pomidorowy, pokrojonego pomidora i skórkę z cytryny, oprósz solą, zagotuj. Przypraw do smaku papryką, posyp posiekaną natką.