Wątróbka pysznie zapieczona
Wyjątkowo smaczne i apetycznie podane!

Szaszłyki z ziemniakami
Składniki
- 60–70 dag wątróbek drobiowych
- 16 małych ziemniaków
- 2 małe żółte papryki
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka suszonych płatków papryczki chili
- 2 łyżeczki kolendry
- mielony czarny pieprz
- sól
Sposób przygotowania
1. Wątróbki oczyść, opłucz, wymocz. Przełóż do miseczki. Oliwę wymieszaj z octem, chili oraz kolendrą. Skrop tym wątróbki, przemieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, włóż do garnka z posoloną wodą. Gotuj ok. 15 minut. Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, odłóż, by przestygły.
2. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Na długie patyczki nabij zamarynowane wątróbki, ziemniaki i paprykę. Szaszłyki ułóż na blasze. Skrop resztą marynaty. Piecz ok. 20 minut w temp. 190 st. Oprósz solą i pieprzem.

Kąski z dynią i szalotkami
Składniki
- 60 dag wątróbki cielęcej,
- 2 duże twarde gruszki,
- 80 dag dyni
- 5 szalotek
- 20 dag żółtego sera
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- suszony majeranek
Sposób przygotowania
1. Wątróbkę oczyść, dobrze wymocz, kilka razy zmieniając wodę. Potem wyjmij, osusz i potnij na kawałeczki. Dynię odetnij od skórki, miąższ oczyść z pestek i włókien, pokrój w kostkę. Gruszki umyj, obierz, usuń środki z pestkami, miąższ potnij na kawałeczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim szalotki. Dodaj dynię. Smaż razem przez 2-3 minuty.
2. Dynię z szalotkami zdejmij z patelni. Wymieszaj z gruszkami i wątróbką. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Przełóż do żaroodpornej formy. Żółty ser zetrzyj. Posyp nim zapiekankę. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 25-30 minut.

Gulasz w piwie
Składniki
- 80 dag wątróbek drobiowych,
- 2 duże czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 duże kwaskowe jabłka z żółtą skórką
- 1 i 1/2 szkl. jasnego piwa
- olej do obsmażenia wątróbki
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Wątróbki oczyść, wymocz, wyjmij z wody i dokładnie osusz. Większe sztuki pokrój na połówki. Papryki rozetnij wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój na kawałki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, osusz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój w średniej wielkości kostkę.
2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebule. Dodaj wątróbki. Smaż, mieszając, przez 1 minutę. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż paprykami i jabłkami. Oprósz solą i pieprzem. Podlej piwem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 25-30 minut.

Pikantna potrawka z pieca
Składniki
- 80 dag wątróbek drobiowych,
- 2 duże cebule
- 1 papryczka chili
- kawałek korzenia imbiru (ok. 4 cm)
- 2 ząbki czosnku,
- kilka gałązek natki
- 2 łyżki oleju do obsmażenia wątróbki
- sól
- mielony czarny pieprz
1. Wątróbki dobrze oczyść, wymocz. Następnie wyjmij i wytrzyj do sucha. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Chili rozetnij wzdłuż, czubkiem noża usuń pestki. Strączek potnij w paseczki. Imbir obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, grubo posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule i czosnek. Dodaj imbir oraz chili. Przyprawy smaż jeszcze chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż do nich wątróbki. Mieszając, smaż całość 1 minutę. Posól i oprósz pieprzem. Przełóż do formy. Podlej 4-5 łyżkami wrzątku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 min. Udekoruj natką.