Reklama

Reklama

Wątróbka pysznie zapieczona

Wyjątkowo smaczne i apetycznie podane!

Szaszłyki z ziemniakami

Składniki dla: 8 sztuk

Składniki

  • 60–70 dag wątróbek drobiowych
  • 16 małych ziemniaków
  • 2 małe żółte papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonych płatków papryczki chili
  • 2 łyżeczki kolendry
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Wątróbki oczyść, opłucz, wymocz. Przełóż do miseczki. Oliwę wymieszaj z octem, chili oraz kolendrą. Skrop tym wątróbki, przemieszaj. Przykryj i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, włóż do garnka z posoloną wodą. Gotuj ok. 15 minut. Miękkie ziemniaki odcedź, osącz, odłóż, by przestygły. 

2. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Na długie patyczki nabij zamarynowane wątróbki, ziemniaki i paprykę. Szaszłyki ułóż na blasze. Skrop resztą marynaty. Piecz ok. 20 minut w temp. 190 st. Oprósz solą i pieprzem. 

Reklama

Kąski z dynią i szalotkami

Składniki

  • 60 dag wątróbki cielęcej,
  • 2 duże twarde gruszki,
  • 80 dag dyni
  • 5 szalotek
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

1. Wątróbkę oczyść, dobrze wymocz, kilka razy zmieniając wodę. Potem wyjmij, osusz i potnij na kawałeczki. Dynię odetnij od skórki, miąższ oczyść z pestek i włókien, pokrój w kostkę. Gruszki umyj, obierz, usuń środki z pestkami, miąższ potnij na kawałeczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim szalotki. Dodaj dynię. Smaż razem przez 2-3 minuty. 

2. Dynię z szalotkami zdejmij z patelni. Wymieszaj z gruszkami i wątróbką. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Przełóż do żaroodpornej formy. Żółty ser zetrzyj. Posyp nim zapiekankę. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 25-30 minut.

Gulasz w piwie

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag wątróbek drobiowych,
  • 2 duże czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 2 duże kwaskowe jabłka z żółtą skórką
  • 1 i 1/2 szkl. jasnego piwa
  • olej do obsmażenia wątróbki
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

1. Wątróbki oczyść, wymocz, wyjmij z wody i dokładnie osusz. Większe sztuki pokrój na połówki. Papryki rozetnij wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz, pokrój na kawałki. Cebule obierz, grubo posiekaj. Jabłka umyj, osusz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój w średniej wielkości kostkę. 

2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebule. Dodaj wątróbki. Smaż, mieszając, przez 1 minutę. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż paprykami i jabłkami. Oprósz solą i pieprzem. Podlej piwem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 25-30 minut.

Pikantna potrawka z pieca

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 80 dag wątróbek drobiowych,
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 4 cm)
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek natki
  • 2 łyżki oleju do obsmażenia wątróbki
  • sól
  • mielony czarny pieprz

1. Wątróbki dobrze oczyść, wymocz. Następnie wyjmij i wytrzyj do sucha. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Chili rozetnij wzdłuż, czubkiem noża usuń pestki. Strączek potnij w paseczki. Imbir obierz, pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz, grubo posiekaj. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebule i czosnek. Dodaj imbir oraz chili. Przyprawy smaż jeszcze chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż do nich wątróbki. Mieszając, smaż całość 1 minutę. Posól i oprósz pieprzem. Przełóż do formy. Podlej 4-5 łyżkami wrzątku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 20 min. Udekoruj natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje