Reklama

Reklama

Wegańskie jajka na twardo

Wegańskie jajka na twardo to jajka... bez jaj! Jeżeli szukacie wegańskiego pomysłu na zastąpienie kurzych jaj produktami, które będą identyczne w wyglądzie i bardzo zbliżone w smaku do jajek, przychodzimy z pomocą! Wegańskie jajka na twardo doskonale się sprawdzą!

Składniki

  • kostka tofu naturalnego
  • 2⁄3 szklanki napoju owsianego
  • 3 łyżeczki agaru
  • sól
  • 1 marchewka
  • pół puszki gotowanej ciecierzycy
  • pół cebuli
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu
  • sok z cytryny
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych

Wegańskie jajka na twardo - przygotowanie

Tofu pokroić w dużą kostkę i  ugotować w wodzie w osolonej wodzie (ok. 10 minut). W drugim garnku ugotować marchewkę aż będzie miękka. 

Zblendować ugotowane tofu na gładką masę. Mleko owsiane zagotować i zmieszać z agarem. Mieszać na małym ogniu do powstania kiślowatej konsystencji.

Powstałą masę wlać do zblendowanego tofu i zblendować raz jeszcze do uzyskania półpłynnej konsystencji bez grudek.

Powstałe "białko jaj" przełóż do foremek. Zostawić do stężenia na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

By zrobić masę przypominającą żółtko jajek należy zblendować ze sobą marchew, ciecierzycę, cebulę, wegański majonez, i płatki drożdżowe, doprawić to kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać pieprz i sól. 

Po zastygnięciu masy "białkowej" wydrążyć w każdym "jajku" łyżeczką dziurkę i wyciągnąć "jajka" z foremki. Do dziurek nałożyć masę "żółtkową" łyżeczką, lub rękawem cukierniczym. Wegańskie jajka doskonale smakują z sosami, chrzanem, ćwikłą lub posypane szczypiorkiem.

Reklama

Sprawdź też inne bezmięsne przepisy:

Wege leczo

Wegański burger

Wegańskie łazanki
Zobacz również: 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy