Wegańskie jajka na twardo
Wegańskie jajka na twardo to jajka... bez jaj! Jeżeli szukacie wegańskiego pomysłu na zastąpienie kurzych jaj produktami, które będą identyczne w wyglądzie i bardzo zbliżone w smaku do jajek, przychodzimy z pomocą! Wegańskie jajka na twardo doskonale się sprawdzą!
Wegańskie jajka na twardo - przygotowanie
Tofu pokroić w dużą kostkę i ugotować w wodzie w osolonej wodzie (ok. 10 minut). W drugim garnku ugotować marchewkę aż będzie miękka.
Zblendować ugotowane tofu na gładką masę. Mleko owsiane zagotować i zmieszać z agarem. Mieszać na małym ogniu do powstania kiślowatej konsystencji.
Powstałą masę wlać do zblendowanego tofu i zblendować raz jeszcze do uzyskania półpłynnej konsystencji bez grudek.
Powstałe "białko jaj" przełóż do foremek. Zostawić do stężenia na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
By zrobić masę przypominającą żółtko jajek należy zblendować ze sobą marchew, ciecierzycę, cebulę, wegański majonez, i płatki drożdżowe, doprawić to kilkoma kroplami soku z cytryny, dodać pieprz i sól.
Po zastygnięciu masy "białkowej" wydrążyć w każdym "jajku" łyżeczką dziurkę i wyciągnąć "jajka" z foremki. Do dziurek nałożyć masę "żółtkową" łyżeczką, lub rękawem cukierniczym. Wegańskie jajka doskonale smakują z sosami, chrzanem, ćwikłą lub posypane szczypiorkiem.
Sprawdź też inne bezmięsne przepisy:
Wegańskie łazanki
Zobacz również: