Wege leczo
Aktualizacja
Wege leczo to wegetariańska wersja popularnej na Węgrzech potrawy. Aromatyczne, świeże zioła i miks przypraw sprawią, że mięsożercy nie poczują różnicy. Wege leczo przypadnie do gustu wszystkim!
Wege leczo - przygotowanie
1. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój na kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię, bakłażany, pomidory i paprykę pokrój w kostkę.
2. Rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę, czosnek, następnie dodaj warzywa i duś przez 5 minut na małym ogniu. Jako ostatnie dorzuć cząstki pomidora i świeże zioła. Całość zalej rosołem, przypraw do smaku solą i pieprzem, duś jeszcze około kwadransa.
3. Gotowe leczo, już na talerzach można posypać tartym, żółtym serem.
Sprawdź też inne bezmięsne przepisy:
Zobacz także: