Wege leczo

Aktualizacja

Wege leczo to wegetariańska wersja popularnej na Węgrzech potrawy. Aromatyczne, świeże zioła i miks przypraw sprawią, że mięsożercy nie poczują różnicy. Wege leczo przypadnie do gustu wszystkim!

Wege leczo, czyli jarskie leczo bez dodatku mięsa
Wege leczo, czyli jarskie leczo bez dodatku mięsa 123RF/PICSEL

Wege leczo - przygotowanie

1. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój na kawałki, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię, bakłażany, pomidory i paprykę pokrój w kostkę.

2. Rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę, czosnek, następnie dodaj warzywa i duś przez 5 minut na małym ogniu. Jako ostatnie dorzuć cząstki pomidora i świeże zioła. Całość zalej rosołem, przypraw do smaku solą i pieprzem, duś jeszcze około kwadransa. 

3. Gotowe leczo, już na talerzach można posypać tartym, żółtym serem.

Sprawdź też inne bezmięsne przepisy:

Zobacz także:

INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas