Wegańskie mięso. Czym jest?
Wiele osób rezygnuje obecnie ze spożywania mięsa. Najczęściej decydują się na to z kliku powodów: z racji dolegliwości alergicznych, pogarszającej się jakości oferowanych produktów mięsnych albo też pobudek ideologicznych. Dieta wegetariańska i wegańska w przeważającej mierze opiera się na warzywach i owocach, które dostarczają nie tylko walorów smakowych, ale przede wszystkim niezbędnych wartości odżywczych. Oczywiście, nie każdy potrafi na stałe zrezygnować z mięsa i często wraca do jego spożywania, dlatego producenci wyszli naprzeciw konsumentom i stworzyli wegańskie mięso. Czym ono jest? Co zawiera? Jak smakuje? Przekonajmy się.
Dieta wegańska i wegetariańska
Dieta wegańska i wegetariańska wyklucza spożywanie mięsa. Weganie w swoich poglądach są bardziej restrykcyjni niż wegetarianie, ponieważ rezygnują również z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko, sery czy jajka. Aby osoby będące na takiej diecie cieszyły się pełnym zdrowiem, muszą ostrożnie dobierać produkty, by dostarczać organizmowi cennych wartości odżywczych. Oczywiście, nie muszą posiłkować się sztucznymi suplementami. Wszystko, co potrzebne, znajdą w warzywach i owocach.
Restrykcyjność diety
Diety - zwłaszcza bezmięsne - wymagają ogromnej dyscypliny od osób, które się ich podejmują. Niektórzy nie mają na tyle silnej woli, aby wytrwać przy nich długo. Zadania nie ułatwiają im też spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny, podczas których często sięga się po grillowane oraz smażone kiełbaski, burgery czy steki. Oczywiście, nie wszystkim takie sytuacje przeszkadzają, ale u części pokusa wygra z postanowieniami.
Wegańskie mięso: Czym ono jest?
Wegańskie mięso powstało, aby zaspokoić potrzeby rosnącej liczbie wegan i wegetarian. Oczywiście, natura stworzyła mnóstwo zamienników mięsa, takich jak np. grzyby, strączki, buraki, kalafiory, orzechy, czy też soję, seitan, yubę oraz tempeh. Choć na pierwszy rzut oka nie przypominają mięsa, to można je przygotować tak, aby do złudzenia imitowały go w smaku.
Co można zrobić z wegańskiego mięsa?
Wegańskie mięso jest coraz częściej spotykane w sklepach. Można je zakupić w takiej samej postaci jak popularne mięso mielone, czyli paczkowane w chłodniach, i stworzyć na jego bazie kotlety, pieczenie czy farsze albo nabyć w formie wędlin (szynek, pasztetów, parówek, kiełbas), które wizualnie i smakowo nie różnią się od tych klasycznych. Choć produkty wegańskie są pochodzenia roślinnego, to firmy je wytwarzające dołożyły wszelkich starań, aby wygląd, zapach i smak łudząco przypominały mięso.
Co znajdziemy w wegańskim mięsie?
Wegańskie mięso z założenia ma dostarczać niezbędnego w każdej diecie białka. W zależności od wykorzystanego surowca, mogą się w nim znajdować różne wartości odżywcze, takie jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, lecytyna oraz aminokwasy i antyoksydanty. Poza tym zawierają witaminy z grupy B, a także cenne pierwiastki, z czego wyróżnić można najczęściej wapń, fosfor czy żelazo.
Komu mogą zaszkodzić wegańskie odpowiedniki?
Rośliny wykorzystywane do produkcji wegańskiego mięsa często są alergizujące. Dlatego decydując się na ich zakup, należy uważnie czytać etykiety. Szczególnie niebezpieczna może okazać się soja oraz wykonane z niej tofu. Zawarty w nich fitynian jest silnym środkiem antyodżywczym, który blokuje wchłanianie cennych składników odżywczych; a seitan produkuje się na bazie pszenicy niewskazanej dla osób z nietolerancją glutenu. Zmagający się z alergiami pokarmowymi powinni zatem podchodzić do wegańskiego mięsa z dużą ostrożnością.