Wegańskie naleśniki z nadzieniem daktylowo-pomarańczowym
Koniecznie musisz wypróbować poniższy przepis na wegańskie naleśniki wypełnione nadzieniem daktylowo-pomarańczowym, zwieńczone kremowymi cynamonowymi lodami. Co prawda deser składa się z wielu składników, ale nie są one czasochłonne ani trudne. Możesz dowolnie komponować deser, na przykład zrezygnować z naleśników i podać lody z duszonymi daktylami.
Nadzienie:
1 szklanka posiekanych daktyli
sok z 1 pomarańczy
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
½ szklanki wody
Połącz wszystkie składniki w małym garnku i gotuj na średnim ogniu przez około 10-15 min, aż zgęstnieją. Odstaw do ostygnięcia.
Lody cynamonowe:
1/2 szklanki nerkowców
1 szklanka mleka kokosowego
1 średni banan
¼ szklanki syropu z agawy
10 kropli stewii do smaku ( opcjonalnie)
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
Dodaj wszystkie składniki do blendera o dużej mocy i ucieraj, aż masa będzie całkowicie gładka. Umieść masę w zamrażalniku. Aby uzyskać puszystą konsystencję lodów, przed podaniem, wyjmij lody z zamrażalnika na blat. Po około 10 minutach, jak się ocieplą, pokrój masę na kilka mniejszych kostek i wrzuć do blendera. Zmiksuj.
Składniki na wegańskie naleśniki:
½ szklanki mąki organicznej
1 łyżeczka cukru kokosowego
szczypta soli
½ szklanki mleka roślinnego
1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka syropu klonowego
Przesiej mąkę, cukier i sól do miski, dodaj mleko, topiony olej kokosowy i syrop klonowy, ucieraj na gładko. Wstaw gotowe ciasto na około godzinę do lodówki.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, posmaruj odrobina oleju kokosowego. Smaż około 1-2 min z każdej strony. Bądź ostrożna przy przewracaniu naleśników na druga stronę, żeby się nie rozleciały. Z porcji ciasta powinno wyjść około 4-6 naleśników.
Posmaruj naleśniki nadzieniem daktylowo-pomarańczowym. Złóż w kopertę. Podawaj z gałką lodów oraz cząstkami pomarańczy.