Wege chrupanie na letniego grilla
Kończą się wakacje? Nic nie szkodzi. Do chłodnych dni pozostało jeszcze trochę czasu, który najlepiej wykorzystać na ostatnie plenerowe spotkania przy stole. Dla tych, co nie mają nigdy dość lata i grilla, mamy propozycję kuchni wegetariańskiej.

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami
Składniki
- 1 kostka sera halloumi
- 2 brzoskwinie
- 2 garście rukoli
- 4 ogórki Korniszony np. z Chili Krakus
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- odrobina syropu klonowego
- sos chrzanowy
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu Krakus
- szczypta soli i białego pieprzu
Sposób przygotowania
Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować. Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać. Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony. Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser.

Grillowany bakłażan z mozzarellą
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 4 ogórki np. Korniszony z Czosnkiem Krakus
- około 60 g startej mozzarelli
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- szczypta soli
- granat
Sposób przygotowania
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć. Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu. Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut. Podawać ciepłe z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.