Wege chrupanie na letniego grilla

Kończą się wakacje? Nic nie szkodzi. Do chłodnych dni pozostało jeszcze trochę czasu, który najlepiej wykorzystać na ostatnie plenerowe spotkania przy stole. Dla tych, co nie mają nigdy dość lata i grilla, mamy propozycję kuchni wegetariańskiej.

Grillowany serek
Grillowany serekmateriały prasowe

Grillowany ser halloumi z brzoskwiniami

Sposób przygotowania

Ser i brzoskwinie przekroić wzdłuż na pół i zgrillować. Oliwę wymieszać z syropem klonowym i sokiem z cytryny. Na talerzu wyłożyć porcję rukoli, skropić winegretem i wymieszać. Położyć brzoskwinię, halloumi, dodać pokrojone w plastry korniszony. Jogurt wymieszać z chrzanem, doprawić i polać ser. 

Grillowany bakłażan
Grillowany bakłażanmateriały prasowe

Grillowany bakłażan z mozzarellą

Sposób przygotowania

Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, naciąć. Z oliwy, papryki, czosnku i soli przygotować marynatę i natrzeć bakłażana, ułożyć miąższem do dołu. Grillować przez około 10 minut, a następnie odwrócić, posypać tartą mozzarellą i grillować 5 minut. Podawać ciepłe z pokrojonymi w krążki korniszonami oraz pestkami granatu.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas