Reklama

Reklama

Wegetariańskie curry z soczewicy

Wieść niesie, że jest to jedno z ukochanych dań księżnej Kate, miłośniczki ostrych i zdecydowanych smaków. Miała się w nim rozsmakować podczas jednej z podróży do Indii. Chociaż ulubienica Brytyjczyków nie jest zdeklarowaną wegetarianką, bardzo ceni tę kuchnię.

Składniki

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 suszona lub świeża papryczka chili
  • 1 łyżka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka sproszkowanego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego
  • dowolna świeża zielenina
  • pieprz (opcjonalnie)

Papryczkę chili i cebulkę rozdrabniamy. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy rozdrobnione warzywa. 

Czosnek obieramy, oczyszczamy i przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Dodajemy do smażących się warzyw, wsypujemy przyprawy, łącznie z imbirem (jeśli dysponujemy świeżym, ścieramy go), smażymy całość nie dłużej niż trzy minuty. 

Dodajemy pokrojone pomidory z puszki (możemy je wcześniej zmiksować), po kilku minutach wsypujemy soczewicę i wlewamy 500 ml wody. Zagotowujemy.
Gdy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze ok. 30 - 35 min., aż soczewica stanie się miękka, co jakiś czas mieszając. Wlewamy wówczas mleczko kokosowe i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. 

Reklama

Gotujemy wszystko razem kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy zieleniną. 

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***

Zobacz także

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje