Wegetariańskie curry z soczewicy
Wieść niesie, że wegetariańskie curry z soczewicy to jedno z ukochanych dań księżnej Kate, miłośniczki ostrych i zdecydowanych smaków. Miała się w nim rozsmakować podczas jednej z podróży do Indii. Chociaż ulubienica Brytyjczyków nie jest zdeklarowaną wegetarianką, bardzo ceni tę kuchnię. Wegetariańskie curry z soczewicy posmakuje też tobie!
Wegetariańskie curry z soczewicy - przygotowanie
Papryczkę chili i cebulkę rozdrabniamy. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy rozdrobnione warzywa.
Czosnek obieramy, oczyszczamy i przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Dodajemy do smażących się warzyw, wsypujemy przyprawy, łącznie z imbirem (jeśli dysponujemy świeżym, ścieramy go), smażymy całość nie dłużej niż trzy minuty.
Dodajemy pokrojone pomidory z puszki (możemy je wcześniej zmiksować), po kilku minutach wsypujemy soczewicę i wlewamy 500 ml wody. Zagotowujemy.
Gdy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień. Gotujemy jeszcze ok. 30 - 35 min., aż soczewica stanie się miękka, co jakiś czas mieszając. Wlewamy wówczas mleczko kokosowe i dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe.
Gotujemy wszystko razem kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe dania:
Zobacz również: