Reklama

Reklama

Wegetariańskie mini tarty z botwinką

Przygotuj je na majowe spotkania z rodziną czy przyjaciółmi!

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie plastrów wegetariańskich np. z papryką VeggieDay
  • 3 buraczki z pęczka botwinki plus kilka liści z łodyżkami
  • 250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

Cebulę (najlepiej dymkę, na którą również trwa obecnie sezon) i plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i plastry. Smażymy przez 5-7 minut, aż ładnie się zrumienią. Studzimy. Buraczki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Liście wraz z łodyżkami osuszamy, drobno siekamy.  W misce umieszczamy kwaśną śmietanę i jajka. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników.  Dodajemy zawartość patelni, buraczki z łodyżkami i liśćmi, pokruszony ser feta, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, gałkę muszkatołową, paprykę, tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 8 foremek na mini tarty wylepiamy ciastem francuskim. Wlewamy do nich farsz z burakami i fetą. Pieczemy przez około 25 minut lub dłużej, aż farsz będzie zwarty. Podajemy na ciepło lub na zimno.  

Reklama

Wskazówka: Zamiast kilku małych porcji można upiec także jedną dużą tartę. 


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje