Reklama

Reklama

Węgierski tort Dobosza

Ten tort na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach i rodzinie! I nie chodzi tylko o wygląd: smakuje obłędnie.

Składniki dla: 16 porcji

Składniki - ciasto:

  • 8 jajek
  • po 8 łyżek cukru i mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - krem:

  • 1 kostka masła
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 20 dag kremu nugatowego typu nutella

Składniki - karmel:

  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

1. Jajka z cukrem ubijaj 10 minut w kąpieli wodnej. Zdejmij i ubijaj dalej, aż masa wystygnie. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, wymieszaj łyżką. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 45 minut w temp. 175 st.

Reklama

2. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Domieszaj krem nugatowy. Biszkopt rozetnij na 4 blaty. Jeden pokrój na 8 trójkątów, resztę krążków przełóż kremem. Kremem posmaruj też wierzch i boki ciasta oraz zrób 8 rozetek. Cukier stop na jasny karmel. Posmaruj nim trójkąty. Ustaw je na torcie ukośnie tak, by lekko zachodziły na siebie. Udekoruj.

Dobra rada cukiernika

Jeśli skończył ci się proszek do pieczenia, możesz zastąpić go sodą oczyszczoną. Ale dodaj jej znacznie mniej, tylko 1/4 łyżeczki.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje