Węgierski tort Dobosza

Ten tort na pewno zrobi wrażenie na twoich gościach i rodzinie! I nie chodzi tylko o wygląd: smakuje obłędnie.

Węgierski tort Dobosza
Węgierski tort Dobosza 123RF/PICSEL

Składniki

- ciasto:

  • 8 jajek
  • po 8 łyżek cukru i mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- krem:

  • 1 kostka masła
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 20 dag kremu nugatowego typu nutella

- karmel:

  • 1/2 szkl. cukru
16 porcji

Sposób przygotowania:

1. Jajka z cukrem ubijaj 10 minut w kąpieli wodnej. Zdejmij i ubijaj dalej, aż masa wystygnie. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej, wymieszaj łyżką. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz 45 minut w temp. 175 st.

2. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Domieszaj krem nugatowy. Biszkopt rozetnij na 4 blaty. Jeden pokrój na 8 trójkątów, resztę krążków przełóż kremem. Kremem posmaruj też wierzch i boki ciasta oraz zrób 8 rozetek. Cukier stop na jasny karmel. Posmaruj nim trójkąty. Ustaw je na torcie ukośnie tak, by lekko zachodziły na siebie. Udekoruj.

Dobra rada cukiernika

Jeśli skończył ci się proszek do pieczenia, możesz zastąpić go sodą oczyszczoną. Ale dodaj jej znacznie mniej, tylko 1/4 łyżeczki.

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?