Składniki na 4 porcje: - 750 g cebuli, - 750 g chudej wołowiny, - 4 ogórki konserwowe, - 30 g smalcu, - sól, pieprz, - 2 szklanki bulionu wołowego, - 3 goździki, - 2 listki laurowe, - 5 ziarenek pieprzu, - 2 łyżki mąki, - pół łyżeczki cukru, -1-2 łyżki soku z cytryny, - botwinka i pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Cebulę obrać posiekać w drobną kostkę. Mięso pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w paski, trochę odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę. Rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim cebulę i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Dodać ogórki bulion, goździki i listki laurowe oraz ziarenka pieprzu. 1,5 godziny gotować na średnim ogniu. Zagęścić mąką. Doprawić odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Dekorować botwinką, pietruszką i pozostałymi ogórkami. Doskonale smakuje z ziemniakami.Czas przygotowania: 105 minutJedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal