Wężymord: Jedziemy na południe Europy

article cover
123RF/PICSEL

Wężymord: Jedziemy na południe Europy

Skorzonera ma czarną skórkę i biały miąższ, który po obraniu szybko ciemnieje, dlatego za obieranie zabierzmy się tuż przed gotowaniem i od razu wrzućmy korzeń do wody, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny. Do zdejmowania skórki warto założyć rękawiczki, inaczej zostaną nam na skórze nieestetyczne, brunatne plamy.
Skorzonera ma czarną skórkę i biały miąższ, który po obraniu szybko ciemnieje, dlatego za obieranie zabierzmy się tuż przed gotowaniem i od razu wrzućmy korzeń do wody, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny. Do zdejmowania skórki warto założyć rękawiczki, inaczej zostaną nam na skórze nieestetyczne, brunatne plamy. 123RF/PICSEL
Skorzonerę można podawać analogicznie jak szparagi. Po ugotowaniu skropić oliwą z oliwek albo sokiem z cytryny, dodać świeżą rukolę i posypać ziarnami czarnuszki. Dobrze smakuje z mięsnym lub grzybowym sosem. Dla zwolenników smakowo wielowymiarowych dań, polecam gotowane zimowe szparagi z dodatkiem naturalnego miodu rzepakowego i kilkoma czarnymi oliwkami. Gotowana skorzonera to dobry dodatek do sałatek i tradycyjnych drugich dań, gdzie będzie pełniła honory tradycyjnych ziemniaków. Korzeń można zapiekać i dusić. Podany w formie zapiekanki, z kawałkami brokułów, parmezanem, ozdobionej po upieczeniu listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi, skradnie niejedno serce. Ewa Koza, mamsmak.com
Skorzonerę można podawać analogicznie jak szparagi. Po ugotowaniu skropić oliwą z oliwek albo sokiem z cytryny, dodać świeżą rukolę i posypać ziarnami czarnuszki. Dobrze smakuje z mięsnym lub grzybowym sosem. Dla zwolenników smakowo wielowymiarowych dań, polecam gotowane zimowe szparagi z dodatkiem naturalnego miodu rzepakowego i kilkoma czarnymi oliwkami. Gotowana skorzonera to dobry dodatek do sałatek i tradycyjnych drugich dań, gdzie będzie pełniła honory tradycyjnych ziemniaków. Korzeń można zapiekać i dusić. Podany w formie zapiekanki, z kawałkami brokułów, parmezanem, ozdobionej po upieczeniu listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi, skradnie niejedno serce. Ewa Koza, mamsmak.com123RF/PICSEL
Wężymord to najpopularniejsze określenie rośliny, którą, zgodnie z zaleceniami medycyny naturalnej, stosowano jako antidotum po ukąszeniu żmij. Oficjalnie nazywana jest skorzonerą, albo – adekwatnie do niekoniecznie oszałamiającego wyglądu – czarnym korzeniem. Smakowo blisko jej do szparagów, stąd kolejny przydomek – zimowe szparagi. Rośnie nie tylko w krajach południowej Europy, ale też na terenie zachodniej Syberii i Kaukazu.
Wężymord to najpopularniejsze określenie rośliny, którą, zgodnie z zaleceniami medycyny naturalnej, stosowano jako antidotum po ukąszeniu żmij. Oficjalnie nazywana jest skorzonerą, albo – adekwatnie do niekoniecznie oszałamiającego wyglądu – czarnym korzeniem. Smakowo blisko jej do szparagów, stąd kolejny przydomek – zimowe szparagi. Rośnie nie tylko w krajach południowej Europy, ale też na terenie zachodniej Syberii i Kaukazu. 123RF/PICSEL
Lenistwo jest jedną z najpowszechniejszych cech naszej populacji. Przejawia się w każdym aspekcie życia, również kulinarnym. Najczęściej sięgamy po te same produkty. Lubimy robić zakupy w sklepach, które znamy – potrafimy zachowywać się w nich jak automaty, machinalnie wrzucające do koszyka wciąż te same produkty. Warto, od czasu do czasu, dorzucić coś nowego. W marcu może to być właśnie wężymord.
Lenistwo jest jedną z najpowszechniejszych cech naszej populacji. Przejawia się w każdym aspekcie życia, również kulinarnym. Najczęściej sięgamy po te same produkty. Lubimy robić zakupy w sklepach, które znamy – potrafimy zachowywać się w nich jak automaty, machinalnie wrzucające do koszyka wciąż te same produkty. Warto, od czasu do czasu, dorzucić coś nowego. W marcu może to być właśnie wężymord. 123RF/PICSEL
Czarny korzeń zyskujące popularność również w Polsce. Dziś bez kłopotu kupimy go nie tylko on-line, ale również w wielu sklepach stacjonarnych, najłatwiej w dobrze zaopatrzonych hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Oczy nie będą zachwycone, kubki smakowe owszem. Skorzonera jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, których po długich zimowych miesiącach organizm bardzo potrzebuje. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę C, karoten oraz minerały, na czele z potasem, magnezem, wapniem, żelazem, fosforem, i selenem. Włączona do diety usprawni metabolizm, odżywi komórki, wzmocni system odpornościowy, poprawi samopoczucie i zdrowie. Nie jest składnikiem magicznym, więc po zjedzeniu jednej porcji żadne cuda się nie wydarzą, ale jako składnik zdrowej, zbilansowanej diety, doskonale ją dopełni i urozmaici.
Czarny korzeń zyskujące popularność również w Polsce. Dziś bez kłopotu kupimy go nie tylko on-line, ale również w wielu sklepach stacjonarnych, najłatwiej w dobrze zaopatrzonych hipermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Oczy nie będą zachwycone, kubki smakowe owszem. Skorzonera jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, których po długich zimowych miesiącach organizm bardzo potrzebuje. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, witaminę C, karoten oraz minerały, na czele z potasem, magnezem, wapniem, żelazem, fosforem, i selenem. Włączona do diety usprawni metabolizm, odżywi komórki, wzmocni system odpornościowy, poprawi samopoczucie i zdrowie. Nie jest składnikiem magicznym, więc po zjedzeniu jednej porcji żadne cuda się nie wydarzą, ale jako składnik zdrowej, zbilansowanej diety, doskonale ją dopełni i urozmaici.123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?