Wiatraczki karnawałowe

Faworki o wymyślnych kształtach.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 50 dag mąki,
- 10 żółtek,
- łyżka spirytusu,
- 1 kg tłuszczu,
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
- sól,
- białko z 1jajka,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać krążki. Każdy naciąć na brzegu w 4 miejscach, końce posmarować białkiem. Następnie formować wiatraczki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami wiatraczki. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Czas przygotowania 45 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Kobieta INTERIA.PL on Facebook

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas