Wiatraczki karnawałowe
Faworki o wymyślnych kształtach.

Składniki na 6-8 porcji:
- 50 dag mąki, - 10 żółtek, - łyżka spirytusu, - 1 kg tłuszczu, - cukier puder i cukier waniliowy do posypania, - sól, - białko z 1jajka, - 3 łyżki gęstej śmietany, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać krążki. Każdy naciąć na brzegu w 4 miejscach, końce posmarować białkiem. Następnie formować wiatraczki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami wiatraczki. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Czas przygotowania 45 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!
Kobieta INTERIA.PL on Facebook