Wiedeński piegusek z wafelkami czekoladowymi
Klasyczny domowy sernik w całej okazałości, ale tym razem z niezwykłymi dodatkami w środku. Jego wyjątkowy smak wart jest złamania każdej diety!

Składniki
- 3 małe wafelki w czekoladzie nadziewane kremem kawowym albo orzechowym (razem ok. 10 dag)
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- 2 op. cukru waniliowego, szczypta soli
- 3 jajka
- 75 dag mielonego twarogu
- 15 dag gęstej kwaśnej śmietany
- 10 dag śmietany kremówki
- 1 op. budyniu waniliowego
- 4 dag kaszy manny
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml likieru morelowego
- 2-3 łyżki marmolady morelowej
- 4 łyżki płatków migdałowych
Sposób przygotowania
1. Wafelki połam na małe kawałki. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowymi szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Potem porcjami domieszaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę.Wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Dolej likier morelowy. Wrzuć wafelki połamane na kawałeczki. Dokładnie wymieszaj masę serową łyżką.2. Tortownicę wyłóż pergaminem.Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. na ok.15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił. Ciasto studź 15-20 minut w formie. Potem ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i odłóż sernik do całkowitego wystudzenia. 3. Marmoladę morelową lekko podgrzej.Posmaruj nią wierzch ciasta.Posyp płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je zrumienić na suchej patelni, dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne).