Wiedeński piegusek z wafelkami czekoladowymi

Klasyczny domowy sernik w całej okazałości, ale tym razem z niezwykłymi dodatkami w środku. Jego wyjątkowy smak wart jest złamania każdej diety!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wafelki połam na małe kawałki. Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowymi szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij do niej jajka. Potem porcjami domieszaj twaróg, a następnie kwaśną śmietanę oraz śmietanę kremówkę.Wsyp kaszkę, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Dolej likier morelowy. Wrzuć wafelki połamane na kawałeczki. Dokładnie wymieszaj masę serową łyżką.

2. Tortownicę wyłóż pergaminem.Na spodzie rozsmaruj masę serową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. na ok.15 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem pergaminu, by wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił. Ciasto studź 15-20 minut w formie. Potem ostrożnie zdejmij obręcz tortownicy i odłóż sernik do całkowitego wystudzenia. 

3. Marmoladę morelową lekko podgrzej.Posmaruj nią wierzch ciasta.Posyp płatkami migdałowymi (wcześniej możesz je zrumienić na suchej patelni, dzięki temu będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne).

Zmysłowe smaki: Sernik nowojorskiInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas