Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

Barszcz biały
Barszcz biały123RF/PICSEL

Barszcz biały

Składniki

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 szklanki koncentratu barszczu
  • białego (na mące pszennej)
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • łyżeczka majeranku
  • do podania: jajka na twardo, podsmażony na chrupko boczek, posiekany szczypiorek
6 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na tradycyjny żurekInteria KulinariaInteria Kulinaria
Pieczeń
Pieczeń123RF/PICSEL

Szynka pieczona

Składniki

  • 2,5 kg szynki z kością
  • kilkanaście goździków
  • 3 pomarańcze
  • 50 g świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka soli
12 porcji

Sposób przygotowania

Rolada ze szpinakiem
Rolada ze szpinakiem123RF/PICSEL

Rolada wieprzowa ze szpinakiem

Składniki

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
  • 200 g szpinaku baby
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oliwy
4 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Biała kiełbasa
Biała kiełbasa123RF/PICSEL

Biała kiełbasa pieczona

Składniki

  • 600 g białej kiełbasy
  • 2 żółte papryki, pokrojone
  • czerwona cebula, pokrojona
  • 300 g pomidorków cherry
  • garść liści bazylii
  • chrzan do podania

Sposób przygotowania

Tarta z jajkiem
Tarta z jajkiem123RF/PICSEL

Włoska tarta wielkanocna

Składniki

  • 500 g (porcja) ciasta francuskiego (świeżego lub rozmrożonego)
  • 500 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
  • cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g sera ricotta
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan
  • 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo
  • jajko, roztrzepane, do smarowania
12 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Zmysłowe smakiInteria.tv
Sałatka z tofu
Sałatka z tofu123RF/PICSEL

Sałatka z tofu

Składniki

  • olej do smażenia
  • 600 g tofu, pokrojonego w dużą kostkę
  • mąka kukurydziana, do oprószenia
  • 4 cebulki dymki (plus jedna do dekoracji)
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone
  • 2 szalotki, pokrojone w krążki
  • łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki orientalnego sosu chilli
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
4 porcji

Sposób przygotowania

Smażone tofu z pak choyInteria KulinariaInteria Kulinaria
Nadziewane jajka
Nadziewane jajka123RF/PICSEL

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku

Składniki

  • 8 jajek
  • 400 g mrożonego zielonego
  • groszku
  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki listków świeżej kolendry
  • świeża bazylia do dekoracji
8 porcji

Sposób przygotowania

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?