Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska
Uwielbiamy żurek i szynkę, ale niech nie zabraknie na świątecznym stole także dań bezmięsnych. Zwłaszcza, że mogą być takie pyszne!
Barszcz biały
Sposób przygotowania
1. Bulion zagotuj i wrzuć do niego ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj czosnek i koncentrat barszczu, następnie śmietanę i majeranek. Zagotuj, przypraw do smaku.
2. Podawaj z cząstkami jajka, boczkiem i szczypiorkiem.
Szynka pieczona
Sposób przygotowania
1. Ponacinaj wierzch szynki i powtykaj w nią goździki. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z imbirem, miodem, dżemem, musztardą i solą. Zamarynuj w sosie szynkę na noc.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz szynkę 120 minut, podlewając marynatą.
3. Podawaj na ciepło z sosem i pokrojoną pomarańczą lub na zimno z chrzanem.
Rolada wieprzowa ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyte i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał duży płat. Lekko rozbij mięso trzonkiem noża, posól, obsyp pieprzem i posiekanym rozmarynem (zostaw 1/2 łyżki do dekoracji).
2. Szpinak podduś na oleju (przez minutę), następnie wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych płatków. Przypraw do smaku i odstaw, aby wystygł.
3. Wyłóż szpinak na mięso i zawiń je ciasno. Zepnij roladę szpilkami.
4. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na rumiano. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, obsyp cebulą i czosnkiem. Przykryj i piecz 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, posyp płatkami migdałowymi i resztą rozmarynu.
Biała kiełbasa pieczona
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
2. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut, obracając ją kilkakrotnie.
3. Wyjmij naczynie z kiełbasą, dołóż pokrojone papryki i cebulę oraz pomidorki. Piecz jeszcze 15 minut lub dłużej (warzywa i kiełbasa powinny być zrumienione). Podaj na gorąco, z chrzanem.
Włoska tarta wielkanocna
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę (2 minuty). Dodaj szpinak i duś 2-3 minuty. Odciśnij nadmiar wody i odstaw, aby ostygł.
2. Do szpinaku z cebulą dodaj ricottę i parmezan, przypraw do smaku.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta wykrój dwa koła (na spód i wierzch) oraz pasek (na boki). Wyklej ciastem spód i boki formy.
4. Wyłóż połowę masy do formy. Umieść w niej obrane jajka. Zalej je resztą masy. Przykryj wierzchem z ciasta. Posmaruj jajkiem. Piecz 35-40 minut.
Sałatka z tofu
Sposób przygotowania
1. W rondlu rozgrzej olej. Oprósz tofu mąką i wrzuć do gorącego oleju (jak frytki). Smaż na złoto (3-4 minuty). Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym.
2. Podsmaż dymki, czosnek, szalotki i imbir (5 minut). Dodaj sos chilli i sojowy, tofu, przypraw do smaku. Podaj z duszonym szpinakiem lub kapustą pak choi.
Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój wzdłuż. Białka odłóż na bok, żółtka przełóż do miski.
2. Groszek ugotuj do miękkości, najlepiej na parze. Odcedź go i przesyp do miski z żółtkami.
3. Awokado obierz i pokrój. Dodaj do groszku i żółtek wraz z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Na koniec wsyp kolendrę. Zmiksuj wszystkie składniki pasty, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw pastę do lodówki przynajmniej na godzinę, aby całkowicie wystygła i stężała.
4. Przygotuj szprycę cukierniczą (lub plastikową torebkę z uciętym jednym rogiem). Tuż przed podaniem napełnij ją pastą z groszku. 5 Rozłóż połówki białek na półmisku. Napełnij je pastą. Udekoruj listkami bazylii.