Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

Uwielbiamy żurek i szynkę, ale niech nie zabraknie na świątecznym stole także dań bezmięsnych. Zwłaszcza, że mogą być takie pyszne!

Barszcz biały
Barszcz biały123RF/PICSEL

Barszcz biały

Sposób przygotowania

1. Bulion zagotuj i wrzuć do niego ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj czosnek i koncentrat barszczu, następnie śmietanę i majeranek. Zagotuj, przypraw do smaku. 

2. Podawaj z cząstkami jajka, boczkiem i szczypiorkiem. 

Przepis na tradycyjny żurekInteria Kulinaria
Pieczeń
Pieczeń123RF/PICSEL

Szynka pieczona

Sposób przygotowania

1. Ponacinaj wierzch szynki i powtykaj w nią goździki. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z imbirem, miodem, dżemem, musztardą i solą. Zamarynuj w sosie szynkę na noc. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz szynkę 120 minut, podlewając marynatą. 

3. Podawaj na ciepło z sosem i pokrojoną pomarańczą lub na zimno z chrzanem. 

Rolada ze szpinakiem
Rolada ze szpinakiem123RF/PICSEL

Rolada wieprzowa ze szpinakiem

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyte i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał duży płat. Lekko rozbij mięso trzonkiem noża, posól, obsyp pieprzem i posiekanym rozmarynem (zostaw 1/2 łyżki do dekoracji). 

2. Szpinak podduś na oleju (przez minutę), następnie wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych płatków. Przypraw do smaku i odstaw, aby wystygł. 

3. Wyłóż szpinak na mięso i zawiń je ciasno. Zepnij roladę szpilkami. 

4. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na rumiano. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, obsyp cebulą i czosnkiem. Przykryj i piecz 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, posyp płatkami migdałowymi i resztą rozmarynu.

Przepis na roladki z grillowanego bakłażanaInteria Kulinaria
Biała kiełbasa
Biała kiełbasa123RF/PICSEL

Biała kiełbasa pieczona

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 

2. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut, obracając ją kilkakrotnie. 

3. Wyjmij naczynie z kiełbasą, dołóż pokrojone papryki i cebulę oraz pomidorki. Piecz jeszcze 15 minut lub dłużej (warzywa i kiełbasa powinny być zrumienione). Podaj na gorąco, z chrzanem.

Tarta z jajkiem
Tarta z jajkiem123RF/PICSEL

Włoska tarta wielkanocna

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę (2 minuty). Dodaj szpinak i duś 2-3 minuty. Odciśnij nadmiar wody i odstaw, aby ostygł. 

2. Do szpinaku z cebulą dodaj ricottę i parmezan, przypraw do smaku. 

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta wykrój dwa koła (na spód i wierzch) oraz pasek (na boki). Wyklej ciastem spód i boki formy. 

4. Wyłóż połowę masy do formy. Umieść w niej obrane jajka. Zalej je resztą masy. Przykryj wierzchem z ciasta. Posmaruj jajkiem. Piecz 35-40 minut. 

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv
Sałatka z tofu
Sałatka z tofu123RF/PICSEL

Sałatka z tofu

Sposób przygotowania

1. W rondlu rozgrzej olej. Oprósz tofu mąką i wrzuć do gorącego oleju (jak frytki). Smaż na złoto (3-4 minuty). Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. 

2. Podsmaż dymki, czosnek, szalotki i imbir (5 minut). Dodaj sos chilli i sojowy, tofu, przypraw do smaku. Podaj z duszonym szpinakiem lub kapustą pak choi.

Smażone tofu z pak choyInteria Kulinaria
Nadziewane jajka
Nadziewane jajka123RF/PICSEL

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój wzdłuż. Białka odłóż na bok, żółtka przełóż do miski. 

2. Groszek ugotuj do miękkości, najlepiej na parze. Odcedź go i przesyp do miski z żółtkami. 

3. Awokado obierz i pokrój. Dodaj do groszku i żółtek wraz z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Na koniec wsyp kolendrę. Zmiksuj wszystkie składniki pasty, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw pastę do lodówki przynajmniej na godzinę, aby całkowicie wystygła i stężała. 

4. Przygotuj szprycę cukierniczą (lub plastikową torebkę z uciętym jednym rogiem). Tuż przed podaniem napełnij ją pastą z groszku. 5 Rozłóż połówki białek na półmisku. Napełnij je pastą. Udekoruj listkami bazylii.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas