Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska
Uwielbiamy żurek i szynkę, ale niech nie zabraknie na świątecznym stole także dań bezmięsnych. Zwłaszcza, że mogą być takie pyszne!

Barszcz biały
Składniki
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 szklanki koncentratu barszczu
- białego (na mące pszennej)
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- łyżeczka majeranku
- do podania: jajka na twardo, podsmażony na chrupko boczek, posiekany szczypiorek
Sposób przygotowania
1. Bulion zagotuj i wrzuć do niego ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj czosnek i koncentrat barszczu, następnie śmietanę i majeranek. Zagotuj, przypraw do smaku. 2. Podawaj z cząstkami jajka, boczkiem i szczypiorkiem.

Szynka pieczona
Składniki
- 2,5 kg szynki z kością
- kilkanaście goździków
- 3 pomarańcze
- 50 g świeżego imbiru, posiekanego
- 2 łyżki miodu
- łyżka dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki musztardy
- łyżka soli
Sposób przygotowania
1. Ponacinaj wierzch szynki i powtykaj w nią goździki. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z imbirem, miodem, dżemem, musztardą i solą. Zamarynuj w sosie szynkę na noc. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz szynkę 120 minut, podlewając marynatą. 3. Podawaj na ciepło z sosem i pokrojoną pomarańczą lub na zimno z chrzanem.

Rolada wieprzowa ze szpinakiem
Składniki
- 800 g polędwicy wieprzowej
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 2 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
- 200 g szpinaku baby
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyte i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał duży płat. Lekko rozbij mięso trzonkiem noża, posól, obsyp pieprzem i posiekanym rozmarynem (zostaw 1/2 łyżki do dekoracji). 2. Szpinak podduś na oleju (przez minutę), następnie wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych płatków. Przypraw do smaku i odstaw, aby wystygł. 3. Wyłóż szpinak na mięso i zawiń je ciasno. Zepnij roladę szpilkami. 4. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na rumiano. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, obsyp cebulą i czosnkiem. Przykryj i piecz 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, posyp płatkami migdałowymi i resztą rozmarynu.

Biała kiełbasa pieczona
Składniki
- 600 g białej kiełbasy
- 2 żółte papryki, pokrojone
- czerwona cebula, pokrojona
- 300 g pomidorków cherry
- garść liści bazylii
- chrzan do podania
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 2. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut, obracając ją kilkakrotnie. 3. Wyjmij naczynie z kiełbasą, dołóż pokrojone papryki i cebulę oraz pomidorki. Piecz jeszcze 15 minut lub dłużej (warzywa i kiełbasa powinny być zrumienione). Podaj na gorąco, z chrzanem.

Włoska tarta wielkanocna
Składniki
- 500 g (porcja) ciasta francuskiego (świeżego lub rozmrożonego)
- 500 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
- cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki oliwy
- 500 g sera ricotta
- 3 łyżki startego sera typu parmezan
- 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz
- 5 jajek, ugotowanych na twardo
- jajko, roztrzepane, do smarowania
Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę (2 minuty). Dodaj szpinak i duś 2-3 minuty. Odciśnij nadmiar wody i odstaw, aby ostygł. 2. Do szpinaku z cebulą dodaj ricottę i parmezan, przypraw do smaku. 3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta wykrój dwa koła (na spód i wierzch) oraz pasek (na boki). Wyklej ciastem spód i boki formy. 4. Wyłóż połowę masy do formy. Umieść w niej obrane jajka. Zalej je resztą masy. Przykryj wierzchem z ciasta. Posmaruj jajkiem. Piecz 35-40 minut.

Sałatka z tofu
Składniki
- olej do smażenia
- 600 g tofu, pokrojonego w dużą kostkę
- mąka kukurydziana, do oprószenia
- 4 cebulki dymki (plus jedna do dekoracji)
- 4 ząbki czosnku, pokrojone
- 2 szalotki, pokrojone w krążki
- łyżka drobno posiekanego imbiru
- 2 łyżki orientalnego sosu chilli
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania
1. W rondlu rozgrzej olej. Oprósz tofu mąką i wrzuć do gorącego oleju (jak frytki). Smaż na złoto (3-4 minuty). Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. 2. Podsmaż dymki, czosnek, szalotki i imbir (5 minut). Dodaj sos chilli i sojowy, tofu, przypraw do smaku. Podaj z duszonym szpinakiem lub kapustą pak choi.

Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku
Składniki
- 8 jajek
- 400 g mrożonego zielonego
- groszku
- dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 1/2 szklanki listków świeżej kolendry
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój wzdłuż. Białka odłóż na bok, żółtka przełóż do miski. 2. Groszek ugotuj do miękkości, najlepiej na parze. Odcedź go i przesyp do miski z żółtkami. 3. Awokado obierz i pokrój. Dodaj do groszku i żółtek wraz z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Na koniec wsyp kolendrę. Zmiksuj wszystkie składniki pasty, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw pastę do lodówki przynajmniej na godzinę, aby całkowicie wystygła i stężała. 4. Przygotuj szprycę cukierniczą (lub plastikową torebkę z uciętym jednym rogiem). Tuż przed podaniem napełnij ją pastą z groszku. 5 Rozłóż połówki białek na półmisku. Napełnij je pastą. Udekoruj listkami bazylii.