Reklama

Wielkanoc tradycyjna i wegetariańska

Uwielbiamy żurek i szynkę, ale niech nie zabraknie na świątecznym stole także dań bezmięsnych. Zwłaszcza, że mogą być takie pyszne!

Barszcz biały

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 szklanki koncentratu barszczu
  • białego (na mące pszennej)
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • łyżeczka majeranku
  • do podania: jajka na twardo, podsmażony na chrupko boczek, posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania

1. Bulion zagotuj i wrzuć do niego ziemniaki. Gotuj 15 minut. Dodaj czosnek i koncentrat barszczu, następnie śmietanę i majeranek. Zagotuj, przypraw do smaku. 

2. Podawaj z cząstkami jajka, boczkiem i szczypiorkiem. 


Szynka pieczona

Czas przyrządzenia: 130 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 2,5 kg szynki z kością
  • kilkanaście goździków
  • 3 pomarańcze
  • 50 g świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka soli

Sposób przygotowania

1. Ponacinaj wierzch szynki i powtykaj w nią goździki. Z 2 pomarańczy wyciśnij sok, wymieszaj z imbirem, miodem, dżemem, musztardą i solą. Zamarynuj w sosie szynkę na noc. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz szynkę 120 minut, podlewając marynatą. 

3. Podawaj na ciepło z sosem i pokrojoną pomarańczą lub na zimno z chrzanem. 

Reklama


Rolada wieprzowa ze szpinakiem

Czas przyrządzenia: 80 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
  • 200 g szpinaku baby
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 cebule, pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Umyte i osuszone mięso rozkrój tak, aby powstał duży płat. Lekko rozbij mięso trzonkiem noża, posól, obsyp pieprzem i posiekanym rozmarynem (zostaw 1/2 łyżki do dekoracji). 

2. Szpinak podduś na oleju (przez minutę), następnie wymieszaj z 2 łyżkami posiekanych płatków. Przypraw do smaku i odstaw, aby wystygł. 

3. Wyłóż szpinak na mięso i zawiń je ciasno. Zepnij roladę szpilkami. 

4. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na rumiano. Przełóż je do żaroodpornego naczynia, obsyp cebulą i czosnkiem. Przykryj i piecz 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia odkryj, posyp płatkami migdałowymi i resztą rozmarynu.


Biała kiełbasa pieczona

Składniki

  • 600 g białej kiełbasy
  • 2 żółte papryki, pokrojone
  • czerwona cebula, pokrojona
  • 300 g pomidorków cherry
  • garść liści bazylii
  • chrzan do podania

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 

2. Kiełbasę ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut, obracając ją kilkakrotnie. 

3. Wyjmij naczynie z kiełbasą, dołóż pokrojone papryki i cebulę oraz pomidorki. Piecz jeszcze 15 minut lub dłużej (warzywa i kiełbasa powinny być zrumienione). Podaj na gorąco, z chrzanem. 


Włoska tarta wielkanocna

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 500 g (porcja) ciasta francuskiego (świeżego lub rozmrożonego)
  • 500 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
  • cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g sera ricotta
  • 3 łyżki startego sera typu parmezan
  • 1/2 łyżeczki soli, czarny pieprz
  • 5 jajek, ugotowanych na twardo
  • jajko, roztrzepane, do smarowania

Sposób przygotowania

1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę (2 minuty). Dodaj szpinak i duś 2-3 minuty. Odciśnij nadmiar wody i odstaw, aby ostygł. 

2. Do szpinaku z cebulą dodaj ricottę i parmezan, przypraw do smaku. 

3. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta wykrój dwa koła (na spód i wierzch) oraz pasek (na boki). Wyklej ciastem spód i boki formy. 

4. Wyłóż połowę masy do formy. Umieść w niej obrane jajka. Zalej je resztą masy. Przykryj wierzchem z ciasta. Posmaruj jajkiem. Piecz 35-40 minut. 

Sałatka z tofu

Czas przyrządzenia: 20 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • olej do smażenia
  • 600 g tofu, pokrojonego w dużą kostkę
  • mąka kukurydziana, do oprószenia
  • 4 cebulki dymki (plus jedna do dekoracji)
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone
  • 2 szalotki, pokrojone w krążki
  • łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki orientalnego sosu chilli
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania

1. W rondlu rozgrzej olej. Oprósz tofu mąką i wrzuć do gorącego oleju (jak frytki). Smaż na złoto (3-4 minuty). Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym. 

2. Podsmaż dymki, czosnek, szalotki i imbir (5 minut). Dodaj sos chilli i sojowy, tofu, przypraw do smaku. Podaj z duszonym szpinakiem lub kapustą pak choi.


Jajka faszerowane pastą z zielonego groszku

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 400 g mrożonego zielonego
  • groszku
  • dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki listków świeżej kolendry
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Przekrój wzdłuż. Białka odłóż na bok, żółtka przełóż do miski. 

2. Groszek ugotuj do miękkości, najlepiej na parze. Odcedź go i przesyp do miski z żółtkami. 

3. Awokado obierz i pokrój. Dodaj do groszku i żółtek wraz z sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Na koniec wsyp kolendrę. Zmiksuj wszystkie składniki pasty, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw pastę do lodówki przynajmniej na godzinę, aby całkowicie wystygła i stężała. 

4. Przygotuj szprycę cukierniczą (lub plastikową torebkę z uciętym jednym rogiem). Tuż przed podaniem napełnij ją pastą z groszku. 5 Rozłóż połówki białek na półmisku. Napełnij je pastą. Udekoruj listkami bazylii.

Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy