Wielkanocna babka bez glutenu
Święta Wielkanocne już coraz bliżej, powoli zastanawiamy się nad świątecznym menu. Wśród tradycyjnych potraw nie powinno zabraknąć babki. Co jednak, gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej? Przyrządźmy babkę bezglutenową.
Powodów wyłączenia glutenu z jadłospisu może być wiele. Najczęściej jest to choroba trzewna, alergia pokarmowa, choroba Duhringa bądź nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Osoby, które wykluczyły gluten z diety muszą zastąpić produkty pochodzące z dobrze znanych zbóż jak pszenica, żyto, jęczmień i owies czymś innym.
"Istnieje wiele zamienników produktów zawierających gluten, a ich dostępność jest coraz większa. Mąki glutenowe możemy próbować zastąpić mąką kukurydzianą, gryczaną, ryżową czy kasztanową - wszystkie są wolne od glutenu. W przypadku kasz wybierajmy gryczaną i jaglaną. Jak najbardziej odpowiedni będzie ryż, amarantus i komosa ryżowa" - radzi Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo".
Wykonanie bezglutenowej babki wielkanocnej nie powinno być zbyt trudne. Potrzebujemy następujących składników: 6 jajek, 60 g masła, 45 g mleka kokosowego, 2 średniej wielkości obrane marchewki, 2 średnie banany, 250 g mąki kasztanowej, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, skórkę otartą z 1 cytryny, sok z połówki cytryny, cukier puder do posypania.
Marchewki ścieramy na drobnej tarce i miksujemy blenderem z obranymi bananami. W osobnej misce ubijamy jajka z odrobiną soli, aż się spienią i zwiększą swoją objętość. Ubite jajka łączymy z roztopionym wystudzonym masłem, mlekiem kokosowym i puree marchewkowo-bananowym. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia i przesiewamy do mokrych składników. Na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Babkę pieczemy 35-40 minut w temp. 180 st. C. Upieczoną i wystudzoną posypujemy cukrem pudrem. (PAP Life)