Wielkanocne baranki na prezent
Wesołe stadko do wielkanocnych koszyczków.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 jajko
- 125 g masła
- 60 g cukru
- 175 g mąki
- 3 łyżki syropu kokosowego
- 250 g cukru pudru
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 50 g gorzkiej czekolady
- cukier puder
- brązowe i białe pisaki cukrowe
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Jajko rozdzielić. Masło w płatkach, cukier, mąkę, żółtko i 2 łyżki syropu kokosowego utrzeć na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinać baranki i układać na wyłożonej papierem blasze. Pozostałe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować wycinać baranki. Piec w nagrzanym piekarniku (175 st. C) przez 8-10 minut. Białka ubić z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i łyżka syropu kokosowego. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli. Lukier i czekoladę nałożyć do 2 szpryc i dekorować baranki. Pyszczki narysować pisakami cukrowymi.
Czas przygotowania 50 minut
Jedna porcja zawiera 1130 kJ/270 kcal