Reklama

Reklama

Wielkanocne baranki na prezent

Wesołe stadko do wielkanocnych koszyczków.


Składniki na 12 sztuk:

  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 60 g cukru
  • 175 g mąki
  • 3 łyżki syropu kokosowego
  • 250 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  • brązowe i białe pisaki cukrowe
  • mąka do podsypywania

Przygotowanie:

Reklama

Jajko rozdzielić. Masło w płatkach, cukier, mąkę, żółtko i 2 łyżki syropu kokosowego utrzeć na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wycinać baranki i układać na wyłożonej papierem blasze. Pozostałe ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować wycinać baranki. Piec w nagrzanym piekarniku (175  st. C) przez 8-10 minut. Białka ubić z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i łyżka syropu kokosowego. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli. Lukier i czekoladę nałożyć do 2 szpryc i dekorować baranki. Pyszczki narysować pisakami cukrowymi.

 


Czas przygotowania 50 minut

Jedna porcja zawiera 1130 kJ/270 kcal


Dowiedz się więcej na temat: ciastka | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | czekolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje