Wielkanocne sałatki fit. Alternatywa dla tych, którzy nie chcą obciążać żołądka

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Co podać zamiast sałatki z majonezem?
Co podać zamiast sałatki z majonezem?123RF/PICSEL

Wielkanocna sałatka z awokado

  • 3 łyżki majonezu,
  • pół sałaty lodowej,
  • 6 żółtych pomidorków koktajlowych,
  • 6 czerwonych pomidorków koktajlowych,
  • 1 awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 1 łyżka ziaren sezamu.
Lekka sałatka wielkanocna to alternatywa dla osób, które nie chcą obciążać żołądka
Lekka sałatka wielkanocna to alternatywa dla osób, które nie chcą obciążać żołądka123RF/PICSEL
  1. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki.
  2. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
  3. Z awokado pozbywamy się pestki, wydrążamy miąższ i kroimy na plasterki.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i mieszamy z majonezem.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Ziarna sezamu prażymy przez chwilę na suchej patelni.
  7. Do miseczki przekładamy wszystkie warzywa, polewamy sosem i posypujemy sezamem. Gotowe!

Wielkanocna sałatka z brokułem i jajkiem

  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku,
  • 4 pomidory,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 brokuł.
Wielkanocna sałatka z brokułem i jajkiem
Wielkanocna sałatka z brokułem i jajkiemOleg Bannikov123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od przygotowania sosu czosnkowego. Do miseczki przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  2. Brokuł gotujemy do momentu, aż zrobi się miękki i dzielimy na różyczki.
  3. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Ugotowane na twardo jajka kroimy na ósemki.
  5. Do sosu czosnkowego dodajemy oliwę, musztardę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprz, dokładnie mieszamy.
  6. Warzywa i jajka przekładamy do miseczki i zalewamy je naszym sosem.

Wielkanocna sałatka ze szpinakiem i jabłkiem

  • 1 opakowanie szpinaku Baby,
  • 1 garść rukoli,
  • 1 jabłko,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 100 g ulubionego sera pleśniowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli i pieprzu.
  1. Jabłko obieramy ze skórki i pozbywamy się z niego gniazda nasiennego, następnie kroimy na małe kawałki.
  2. Do miseczki przekładamy szpinak, rukolę, pokrojone jabłko i żurawinę.
  3. Do całości wsypujemy orzechy, które można rozbić na drobniejsze kawałki.
  4. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki, łączymy z majonezem, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy.
  5. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
  6. Mocna konkurencja dla klasycznej jarzynowej. Na Wielkanoc zrób dużą miskę
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?