Wielkanocne sałatki fit. Alternatywa dla tych, którzy nie chcą obciążać żołądka
Wielkanoc w kontekście kulinarnym, to smaczne i sprawdzone, tradycyjne potrawy w postaci m.in. żuru czy słodkich wypieków, takich jak mazurek i babka. Jeśli z jakichś powodów nie mamy ochoty pałaszować tych pyszności, warto przygotować lekkie sałatki, które robi się szybko i łatwo.

Spis treści:
Wielkanoc to bez wątpienia kulinarna uczta dla podniebienia. Niestety wiele takich świątecznych potraw należy raczej do gatunku tych ciężkich, dlatego zasiadając do stołu, powinniśmy zachować zdrowy rozsądek. Jeśli nie chcemy zbytnio obciążać żołądka, warto zdecydować się na pewną alternatywę.
Mowa o sałatkach fit, które są proste w przygotowaniu i nie wymagają poświęcenia wielu godzin w kuchni. Zatem do dzieła.
Wielkanocna sałatka z awokado
Sałatka z awokado jest lekko strawna, ale przy tym sycąca, a to za sprawą wspomnianego awokado. Owoc jest bogaty w bardzo zdrowe tłuszcze, które sprawią, że nie będziemy czuć się głodni.
Składniki:
- 3 łyżki majonezu,
- pół sałaty lodowej,
- 6 żółtych pomidorków koktajlowych,
- 6 czerwonych pomidorków koktajlowych,
- 1 awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta soli i pieprzu,
- 1 łyżka ziaren sezamu.

Sposób przygotowania:
- Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki.
- Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
- Z awokado pozbywamy się pestki, wydrążamy miąższ i kroimy na plasterki.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i mieszamy z majonezem.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ziarna sezamu prażymy przez chwilę na suchej patelni.
- Do miseczki przekładamy wszystkie warzywa, polewamy sosem i posypujemy sezamem. Gotowe!
Zobacz również: Okrasa uratuje Wielkanoc. Podał swój genialny przepis na żurek
Wielkanocna sałatka z brokułem i jajkiem
Ta wersja sałatki, za sprawą jajek, zdecydowanie nawiązuje do Wielkanocy. Jest orzeźwiająca i zdrowa, a to dzięki brokułom i oliwie. Przygotowanie zajmie ci dosłownie chwilę.
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- szczypta soli i pieprzu,
- 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku,
- 4 pomidory,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 brokuł.

Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania sosu czosnkowego. Do miseczki przekładamy jogurt i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie całość mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Brokuł gotujemy do momentu, aż zrobi się miękki i dzielimy na różyczki.
- Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Ugotowane na twardo jajka kroimy na ósemki.
- Do sosu czosnkowego dodajemy oliwę, musztardę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprz, dokładnie mieszamy.
- Warzywa i jajka przekładamy do miseczki i zalewamy je naszym sosem.
Warto wiedzieć: Białą kiełbasę zrobisz w domu. To naprawdę jest bardzo proste
Wielkanocna sałatka ze szpinakiem i jabłkiem
To propozycja dla osób, które chciałyby w swojej sałatce poczuć owocowe nuty. Gdy dodamy ser pleśniowy, rukolę i orzechy, otrzymamy niesamowite połączenie smaków.
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku Baby,
- 1 garść rukoli,
- 1 jabłko,
- 50 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 2 łyżki majonezu,
- 100 g ulubionego sera pleśniowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Jabłko obieramy ze skórki i pozbywamy się z niego gniazda nasiennego, następnie kroimy na małe kawałki.
- Do miseczki przekładamy szpinak, rukolę, pokrojone jabłko i żurawinę.
- Do całości wsypujemy orzechy, które można rozbić na drobniejsze kawałki.
- Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki, łączymy z majonezem, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy.
- Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
- Mocna konkurencja dla klasycznej jarzynowej. Na Wielkanoc zrób dużą miskę