Idealne na Wielkanoc albo imprezę. Już jedno szybko napełni brzuch

Oprac.: Tomasz Hirkyj
Jajka w Wielkanoc są odmieniane przez wszystkie kulinarne przypadki. Choć wtedy na stołach lądują klasyki, czasem warto sięgnąć po jakąś nowinkę. Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje" daje nam inspirację na jajka po szkocku: wydają się skomplikowane w przygotowaniu, a tak naprawdę potrzebujemy chwili wprawy i wychodzą szybko spod naszych rąk. Jak zrobić jajka po szkocku? Kompletny przepis znajdziesz poniżej.

Spis treści:
Jajka po szkocku: Ewa Wachowicz pokazuje przepis
Jeśli ktoś zastanawia się, jak wyglądają jajka po szkocku, to szybko spieszymy z wyjaśnieniami. To nic innego, jak jajko ugotowane na twardo otoczone mięsem i smażone na głębokim tłuszczu. Takie danie świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale i wtedy, kiedy chcemy zachwycić naszych gości. Co więcej, wystarczy podać je z ziemniakami, dopełnić sosem (np. chrzanowym) i dodać surówkę. Oryginalny obiad jak się patrzy! Jak zrobić jajka po szkocku? Oto kompletny przepis
Składniki na jajka po szkocku

- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 6 jajek na twardo
- 1 jajko do mięsa
- łodyżka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 fileciki anchois
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Zobacz również:
Jak przygotować jajka po szkocku?
- Mięso przyprawić drobno posiekanym rozmarynem, papryką, gałką muszkatołową i bardzo drobno pokrojonymi filecikami z sardeli (anchois).
- Wybić jajko.
- Wsypać mąkę.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wyrobić.
- Masę podzielić na 6 części.
- Mięsem obtoczyć jajka ugotowane na twardo
- Oprószyć bułką tartą i usmażyć w głębokim tłuszczu.