Idealne na Wielkanoc albo imprezę. Już jedno szybko napełni brzuch

Jajka w Wielkanoc są odmieniane przez wszystkie kulinarne przypadki. Choć wtedy na stołach lądują klasyki, czasem warto sięgnąć po jakąś nowinkę. Ewa Wachowicz w swoim programie "Ewa gotuje" daje nam inspirację na jajka po szkocku: wydają się skomplikowane w przygotowaniu, a tak naprawdę potrzebujemy chwili wprawy i wychodzą szybko spod naszych rąk. Jak zrobić jajka po szkocku? Kompletny przepis znajdziesz poniżej.

Jajka po szkocku nie są trudne w wykonaniu
Jajka po szkocku nie są trudne w wykonaniu123RF/PICSEL

Jajka po szkocku: Ewa Wachowicz pokazuje przepis

Jeśli ktoś zastanawia się, jak wyglądają jajka po szkocku, to szybko spieszymy z wyjaśnieniami. To nic innego, jak jajko ugotowane na twardo otoczone mięsem i smażone na głębokim tłuszczu. Takie danie świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole, ale i wtedy, kiedy chcemy zachwycić naszych gości. Co więcej, wystarczy podać je z ziemniakami, dopełnić sosem (np. chrzanowym) i dodać surówkę. Oryginalny obiad jak się patrzy! Jak zrobić jajka po szkocku? Oto kompletny przepis

„Ewa gotuje”: Jajka po szkockuPolsat

Składniki na jajka po szkocku

Jajko po szkocku nadaje się i na zimno, i na ciepło
Jajko po szkocku nadaje się i na zimno, i na ciepło123RF/PICSEL
  •  500 g mielonej łopatki wieprzowej
  •  6 jajek na twardo
  •  1 jajko do mięsa 
  •  łodyżka rozmarynu 
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  •  0,5 łyżeczki papryki ostrej 
  •  szczypta gałki muszkatołowej 
  •  4 fileciki anchois 
  •  1 łyżeczka mąki 
  •  sól
  •  pieprz 

Dodatkowo: 

  •  bułka tarta 
  •  masło klarowane do smażenia

Jak przygotować jajka po szkocku?

  1. Mięso przyprawić drobno posiekanym rozmarynem, papryką, gałką muszkatołową i bardzo drobno pokrojonymi filecikami z sardeli (anchois).
  2. Wybić jajko.
  3. Wsypać mąkę.
  4. Doprawić solą i pieprzem. 
  5. Dokładnie wyrobić. 
  6. Masę podzielić na 6 części.
  7. Mięsem obtoczyć jajka ugotowane na twardo
  8. Oprószyć bułką tartą i usmażyć w głębokim tłuszczu.