Idealne na Wielkanoc albo imprezę. Już jedno szybko napełni brzuch

Tomasz Hirkyj

Oprac.: Tomasz Hirkyj

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
20
Udostępnij
Jajka po szkocku nie są trudne w wykonaniu
Jajka po szkocku nie są trudne w wykonaniu123RF/PICSEL

Jajka po szkocku: Ewa Wachowicz pokazuje przepis

Video Player is loading.
Loaded: 0%
  • subtitles off, selected
Current Time 0:00
Duration -:-
Stream Type LIVE
reklama
dzięki reklamie oglądasz za darmo
„Ewa gotuje”: Jajka po szkocku
„Ewa gotuje”: Jajka po szkockuPolsat

Składniki na jajka po szkocku

Jajko po szkocku nadaje się i na zimno, i na ciepło
Jajko po szkocku nadaje się i na zimno, i na ciepło123RF/PICSEL
  •  500 g mielonej łopatki wieprzowej
  •  6 jajek na twardo
  •  1 jajko do mięsa 
  •  łodyżka rozmarynu 
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  •  0,5 łyżeczki papryki ostrej 
  •  szczypta gałki muszkatołowej 
  •  4 fileciki anchois 
  •  1 łyżeczka mąki 
  •  sól
  •  pieprz 
  •  bułka tarta 
  •  masło klarowane do smażenia

Zobacz również:

Jak przygotować jajka po szkocku?

  1. Mięso przyprawić drobno posiekanym rozmarynem, papryką, gałką muszkatołową i bardzo drobno pokrojonymi filecikami z sardeli (anchois).
  2. Wybić jajko.
  3. Wsypać mąkę.
  4. Doprawić solą i pieprzem. 
  5. Dokładnie wyrobić. 
  6. Masę podzielić na 6 części.
  7. Mięsem obtoczyć jajka ugotowane na twardo
  8. Oprószyć bułką tartą i usmażyć w głębokim tłuszczu.
Przejdź na