Wielkanocne słodkości

Sam ich widok obiecuje niezwykłą ucztę!

Babeczki
Babeczki123RF/PICSEL

Świąteczne babki drożdżowe

1. Drożdże rozgnieć i zalej mlekiem. Odstaw, aby wyrosły (10 minut). 

2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały krem. Wbij jajko i zmiksuj. Następnie dodaj płatki słodka kuchnia owsiane i kefir. Wsyp mąkę i wlej wyrośnięte drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj startą marchew i posiekane orzechy. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na godzinę, aby wyrosło. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyrośnięte ciasto przełóż do silikonowych foremek na małe babki. Wstaw babki do piekarnika, piecz 20 minut. Gdy lekko ostygną, wyłóż je do góry dnem. 4 Przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polej nim babki. 

Tort kokosowy
Tort kokosowy123RF/PICSEL

Tort kokosowy

Sposób przygotowania

1. Wyjmij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. 

2. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Natłuść 2 formy o śr. 22 cm. Ubij mikserem masło, cukier puder i śmietanę kokosową. Potem wbij kolejno żółtka jajek. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i maślankę. Wymieszaj. 

3. Ubij białka na pianę, dodaj do ciasta i wymieszaj. Przełóż ciasto do form. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Gotowe odstaw na 10 minut. Wyjmij z formy do góry dnem. 

4. Na krem ubij twarożek, masło i esencję. Dodaj cukier, śmietanę i wiórki kokosowe. 

5. Rozkrój poprzecznie oba placki. Przełóż kremem wszystkie warstwy, wierzch i boki. Obsyp wiórkami. 

Pralinki kokosoweInteria Kulinaria
Sernik
Sernik123RF/PICSEL

Delikatny sernik na spodzie z herbatników

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Zmiksuj herbatniki na pył i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Natłuść dno i boki formy 26 cm, po czym wyklej je masą z herbatników. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 

2. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Zmiksuj twaróg, po czym dodaj 3/4 szklanki cukru pudru, żółtka jajek i mąkę kukurydzianą. Zmiksuj wszystko na kremową masę. Dodaj esencję waniliową, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 

3. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Wsyp stopniowo resztę cukru pudru i ubijaj, aż się rozpuści. Dodaj pianę do masy serowej i wymieszaj. 

4. Wyjmij z lodówki formę i przełóż do niej masę serową. 

5. Wstaw do piekarnika, piecz około 60 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby sernik powoli podstygł - dzięki temu nie opadnie zbyt szybko i nie popęka. Przed podaniem obsyp wierzch cukrem pudrem. 

Zmysłowe smaki: Sernik nowojorskiInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas