Wielkanocne słodkości
Sam ich widok obiecuje niezwykłą ucztę!

Świąteczne babki drożdżowe
Składniki
- 100 g świeżych drożdży
- 1/5 szklanki ciepłego mleka
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- jajko
- 1/4 szklanki kefiru
- szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki płatków owsianych
- szklanka drobno startej marchwi
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- gotowy biały lukier
1. Drożdże rozgnieć i zalej mlekiem. Odstaw, aby wyrosły (10 minut). 2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały krem. Wbij jajko i zmiksuj. Następnie dodaj płatki słodka kuchnia owsiane i kefir. Wsyp mąkę i wlej wyrośnięte drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj startą marchew i posiekane orzechy. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na godzinę, aby wyrosło. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyrośnięte ciasto przełóż do silikonowych foremek na małe babki. Wstaw babki do piekarnika, piecz 20 minut. Gdy lekko ostygną, wyłóż je do góry dnem. 4 Przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polej nim babki.

Tort kokosowy
Składniki
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany kokosowej (do kupienia w supermarkecie)
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka maślanki
- 2 szklanki płatków kokosowych
- krem kokosowy
- 375 g twarożku kremowego
- 100 g masła
- łyżeczka esencji kokosowej
- 2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki śmietany kokosowej
- szklanka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
1. Wyjmij wcześniej wszystkie składniki z lodówki, by miały temperaturę pokojową. 2. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Natłuść 2 formy o śr. 22 cm. Ubij mikserem masło, cukier puder i śmietanę kokosową. Potem wbij kolejno żółtka jajek. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i maślankę. Wymieszaj. 3. Ubij białka na pianę, dodaj do ciasta i wymieszaj. Przełóż ciasto do form. Wstaw do piekarnika na 50 minut. Gotowe odstaw na 10 minut. Wyjmij z formy do góry dnem. 4. Na krem ubij twarożek, masło i esencję. Dodaj cukier, śmietanę i wiórki kokosowe. 5. Rozkrój poprzecznie oba placki. Przełóż kremem wszystkie warstwy, wierzch i boki. Obsyp wiórkami.

Delikatny sernik na spodzie z herbatników
Składniki
- 375 g herbatników pełnoziarnistych
- 175 g masła, rozpuszczonego
- 500 g twarogu szklanka cukru pudru (plus łyżeczka do posypania)
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Zmiksuj herbatniki na pył i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Natłuść dno i boki formy 26 cm, po czym wyklej je masą z herbatników. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 2. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Zmiksuj twaróg, po czym dodaj 3/4 szklanki cukru pudru, żółtka jajek i mąkę kukurydzianą. Zmiksuj wszystko na kremową masę. Dodaj esencję waniliową, śmietanę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 3. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Wsyp stopniowo resztę cukru pudru i ubijaj, aż się rozpuści. Dodaj pianę do masy serowej i wymieszaj. 4. Wyjmij z lodówki formę i przełóż do niej masę serową. 5. Wstaw do piekarnika, piecz około 60 minut. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby sernik powoli podstygł - dzięki temu nie opadnie zbyt szybko i nie popęka. Przed podaniem obsyp wierzch cukrem pudrem.