Wielkanocne słodkości

Sam ich widok obiecuje niezwykłą ucztę!

Świąteczne babki drożdżowe

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 5 sztuk

Składniki

  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • jajko
  • 1/4 szklanki kefiru
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • szklanka drobno startej marchwi
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • gotowy biały lukier

1. Drożdże rozgnieć i zalej mlekiem. Odstaw, aby wyrosły (10 minut). 

2. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały krem. Wbij jajko i zmiksuj. Następnie dodaj płatki słodka kuchnia owsiane i kefir. Wsyp mąkę i wlej wyrośnięte drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć gładkie ciasto. Dodaj startą marchew i posiekane orzechy. Przełóż ciasto do miski, przykryj i odstaw na godzinę, aby wyrosło. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyrośnięte ciasto przełóż do silikonowych foremek na małe babki. Wstaw babki do piekarnika, piecz 20 minut. Gdy lekko ostygną, wyłóż je do góry dnem. 4 Przygotuj lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polej nim babki. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje