Wielkanocne słodkości: Jak przyrządzić je taniej?

Prezentujemy wam sprawdzone przepisy na wielkanocne słodkości. Wypróbujcie je i przekonajcie się, że nie trzeba wydać fortuny, by przygotować świąteczne potrawy.

I. Mazurek z czekoladą

Reklama

Za 27 zł:

Składniki:

●1 i 1/2 szklanki mąki ●1/2 szklanki cukru pudru ●kostka masła ●2 żółtka ●5 dag mielonych migdałów; polewa: ●gotowa polewa z gorzkiej i z białej czekolady ●20 dag mieszanki kandyzowanych owoców

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. Dodaj posiekane, chłodne masło oraz cukier puder, migdały i żółtka. Posiekaj nożem, następnie wyrób gładkie ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika (200°C). Upiecz na złoto.  Osobno stop polewy. Ciasto posyp połową posiekanych owoców. Wylewaj na nie pasy obu polew i rozprowadź je widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Brzegi mazurka posyp resztą posiekanych owoców.

 Za 21 zł:

Składniki: 

●1 i 1/2 szklanki mąki ●1/2 szklanki cukru pudru ●kostka margaryny ●2 żółtka; polewa: ●1,5 szkl. mleka w proszku ●szkl. cukru ●4 łyżki kakao ●2/3 kostki margaryny ●20 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. Dodaj posiekaną, zimną margarynę. Dosyp cukier puder, dodaj żółtka. Posiekaj nożem, wyrób ciasto. Schłodź (ok. 30 min), rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Upiecz na złoto w natłuszczonej formie (200°C). Zrób polewy. Margarynę rozpuść w rondelku, dodaj do niej mleko w proszku rozrobione odrobiną wody i cukier, podgrzewaj mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, do połowy dodaj kakao. Ciasto posyp rodzynkami. Wylej na nie pasy obu polew i rozprowadź widelcem, aby powstał ciekawy wzorek.

II. Baba parzona

Za 18 zł:

Składniki:

●50 dag mąki ●szkl. mleka ●5 żółtek ●6 dag drożdży ●15 dag cukru ●10 dag masła ●5 dag migdałów ●cukier waniliowy ●skórka otarta z 1 cytryny ●3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wrzącym mlekiem zalej ok. szkl. mąki i rozetrzyj, aby nie pozostały grudki. Przestudź, połącz z drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Połącz z rozczynem, resztą mąki, cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki. Wyrabiając, dolewaj stopione, chłodne masło. Dodaj zmielone migdały i skórkę cytrynową. Ciastem wypełnij 1/3 form babkowych. Ustaw w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, piecz 50 min w temp. 180°C. Gotowe babki możesz polukrować.

 Za 14 zł:

Składniki: 

●50 dag mąki ●szkl. mleka ●5 żółtek ●6 dag drożdży ●15 dag cukru ●10 dag margaryny ●cukier waniliowy ●kilka kropli aromatu cytrynowego ●3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wrzącym mlekiem zalej ok. szkl. mąki i rozetrzyj, aby nie pozostały grudki. Przestudź, połącz z drożdżami roztartymi z łyżką cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Połącz z rozczynem, resztą mąki, cukru i cukrem waniliowym. Wyrabiaj, aż w cieście powstaną pęcherzyki. Dalej wyrabiając, dolewaj stopioną, ostudzoną margarynę i kilka kropli aromatu cytrynowego. Ciastem wypełnij 1/3 form babkowych. Ustaw w cieple. Gdy ciasto podwoi objętość, piecz 50 min w temp. 180°C. Gotowe babki możesz polukrować.

III. Pascha z bakaliami

Za 30 zł:

Składniki:

1 kg mielonego białego sera ●12 dag masła ●5 jajek ●szkl. gęstej, kwaśnej śmietany ●10 dag rodzynek ●20 dag cukru ●skórka otarta z cytryny ●po łyżce kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej ●suszone owoce, m.in. morele, figi ●laska wanilii

Sposób przygotowania:

W rondlu roztop masło. Następnie dodaj do niego 5 jajek, kwaśną śmietanę i zmielony ser. Stale mieszając, podgrzewaj na wolnym ogniu (ale nie pozwól, by masa się zagotowała). Kiedy w masie zauważysz pęcherzyki powietrza, zdejmij rondel z ognia. Ostudź masę, od czasu do czasu ją mieszając. Gdy masa będzie letnia, wsyp rodzynki, pokrojoną kandyzowaną skórkę, owoce i rdzeń z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i cukier. Dokładnie wymieszaj. Formę na paschę (z dziurką) wyłóż gazą. Nałóż masę, lekko uderz naczyniem o stół, by masa się ułożyła. Przykryj talerzem lub deseczką do krojenia, ustaw na podstawce, do której spłynie serwatka, i ochładzaj przez 24 godziny. Gotową paschę wyłóż na talerz, udekoruj i podaj.

 Za 23 zł:

Składniki: 

●1 kg półtłustego sera białego ●12 dag margaryny ●5 jajek ●szkl. gęstej, kwaśnej śmietany ●15 dag rodzynek ●20 dag cukru ●skórka otarta z cytryny ●łyżka pokrojonej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej ●aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Ser trzykrotnie zmiel. W rondlu roztop margarynę. Następnie dodaj do niej 5 jajek, kwaśną śmietanę i zmielony ser. Stale mieszając, podgrzewaj wszystko na wolnym ogniu (ale nie pozwól, by masa się zagotowała). Gdy w masie zauważysz pęcherzyki powietrza, zdejmij rondel z ognia. Ostudź masę, mieszając. Gdy masa będzie letnia, wsyp do niej rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, skórkę otartą z cytryny i cukier. Dodaj kilka kropli aromatu waniliowego. Dokładnie wymieszaj. Formę na paschę (z dziurką) wyłóż gazą. Nałóż masę, lekko uderz naczyniem o stół, by masa się ułożyła. Przykryj talerzem lub deseczką, ustaw na podstawce, do której spłynie serwatka i ochładzaj przez 24 godziny. Gotową paschę wyłóż na talerz, dowolnie udekoruj i podaj.

IV. "Dziad" zamiast baby

Za 28 zł:

Składniki:

●50 dag mąki ●5 dag drożdży ●szkl. letniego mleka ●15 dag masła ●15 dag cukru ●4 jajka ●szczypta soli ●tłuszcz i bułka tarta do formy; nadzienie: ●po 15 dag rodzynek, susz. śliwek, fig, orzechów ●10 dag susz. moreli ●gotowy lukier i posypka (2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców i skórki)

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj letnie mleko, wymieszaj. Dosyp mąkę i wyrób. Wbij jajka i dodaj masło, szczyptę soli i wymieszaj. Ciasto przykryj i odstaw, aby wyrosło. Bakalie posiekaj. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (lub dwóch) bez komina włóż warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 min w temp. 160°C. Polukruj i udekoruj posypką z kandyzowanych owoców i skórki.

 Za 22 zł:

Składniki: 

●50 dag mąki ●5 dag drożdży ●szkl. mleka ●15 dag margaryny ●15 dag cukru ●4 jajka ●szczypta soli ●tłuszcz i bułka tarta do formy; nadzienie: ●20 dag rodzynek ●garść susz. moreli ●na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru, cytryna; posypka (posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa)

Sposób przygotowania:

Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj letnie mleko, wymieszaj. Dosyp mąkę i wyrób. Wbij jajka i dodaj margarynę, szczyptę soli i wymieszaj. Ciasto przykryj i odstaw, aby wyrosło. Bakalie posiekaj. Do przygotowanej formy (lub dwóch) bez komina włóż ciasto na przemian z bakaliami. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 min w 160°C. Polej lukrem, utartym z cukru pudru, soku cytrynowego i ciepłej, przegotowanej wody (do konsystencji). Udekoruj posypką.

V. Warstwowy mazurek

Za 32 zł:

Składniki:

●2,5 szkl. mąki ●szkl. cukru pudru ●1,5 kostki masła ●4 żółtka; słoik konfitury, np. malinowej, porzeczkowej; na wierzch: ●15 dag rodzynek ●owoce kandyzowane ●po 1/2 szkl. orzechów włoskich i nerkowca ●gotowy kolorowy lukier

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. Dodaj posiekane, chłodne masło, cukier puder i żółtka. Posiekaj nożem, wyrób gładkie ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na dwa placki, odkładając trochę ciasta. Placki ułóż w natłuszczonych formach. Brzegi jednego udekoruj resztą ciasta, robiąc np. ozdobną ramkę. Wstaw do piekarnika (200°C). Upiecz na złoto. Gotowe placki przełóż warstwą konfitury. Na wierzchu mazurka (na placku z ramką), rozłóż owoce oraz posiekane orzechy. Polej kolorowym lukrem.

 Za 24 zł:

Składniki: 

●2,5 szkl. mąki ●szkl. cukru pudru ●1,5 kostki margaryny ●4 żółtka; słoik konfitury, np. malinowej, porzeczkowej; na wierzch: ●15 dag rodzynek ●1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich; na lukier: ●2/3 szkl. cukru pudru ●cytryna

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. Dodaj posiekaną, chłodną margarynę, cukier puder i żółtka. Posiekaj nożem, wyrób ciasto. Ochładzaj 30 min, po czym rozwałkuj na 2 placki, trochę ciasta odłóż. Placki ułóż w natłuszczonych formach. Wokół brzegów jednego zrób ozdoby z reszty ciasta. Upiecz w 200°C. Placki przełóż konfiturą. Na wierzchu mazurka rozłóż rodzynki i orzechy. Polej lukrem z cukru pudru, soku z cytryny i ciepłej wody (do konsystencji); utrzyj je na gładką masę (koloru doda łyżka konfitury).

VI. Sernik z galaretką

Za 36 zł:

Składniki:

●75 dag mielonego twarogu ●25 dag kremówki ●po 10 dag rodzynek i susz. moreli ●6 łyżeczek żelatyny ●biszkopty ●torebka galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej ●puszka brzoskwiń ●6 łyżek cukru pudru ●cukier wanil. ●20 dag ciemnych winogron

Sposób przygotowania:

Galaretkę wiśniową rozpuść i zastudź w płaskim naczyniu. Żelatynę namocz w małej ilości wody. Kremówkę ubij. Twaróg zmiksuj z cukrami: waniliowym i pudrem, 5 łyżkami syropu z brzoskwiń i żelatyną. Połącz z kremówką. Wymieszaj z rodzynkami i posiekanymi susz. morelami. Tortownicę wyłóż biszkoptami. Wlej masę. Ubierz owocami i kawałkami galaretki wiśniowej. Chłodź godz. Przygotuj drugą galaretkę i schłodź. Tężejącą zalej sernik, chłodź 2 godz.

 Za 25zł:

Składniki: 

●75 dag mielonego twarogu ●25 dag kremówki ●15 dag rodzynek ●6 łyżeczek żelatyny ●biszkopty ●torebka galaretki wiśniowej i brzoskwiniowej ●2/3 szkl. wiśni z kompotu (np. przygotowanego z mrożonki) ●6 łyżek cukru pudru ●cukier wanil.

Sposób przygotowania:

Galaretkę wiśniową rozpuść i zastudź w płaskim naczyniu. Żelatynę namocz w małej ilości wody, aby spęczniała. Kremówkę ubij. Twaróg zmiksuj z cukrami: waniliowym i pudrem oraz żelatyną. Połącz z kremówką. Wymieszaj z rodzynkami. Tortownicę wyłóż biszkoptami. Wlej na nie masę sernikową. Ubierz owocami z kompotu oraz kawałkami galaretki wiśniowej. Chłodź godz. Przygotuj drugą galaretkę i schłodź. Tężejącą zalej sernik, chłodź 2 godz.

Tu znajdziesz więcej przepisów na świąteczne słodkości

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc | ciasta | słodycze

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje