Wielkanocny mazurek

Mazurek to tradycyjne wielkanocny wypiek, przygotowany na bazie kruchego ciasta, masy kajmakowej i dużej ilości bakalii. Tradycyjne mazurki wypieka się w różnych formach i kształtach. Mogą być owalne lub kwadratowe, te najbardziej popularne – prostokątne z masą z orzechów włoskich, nazywane są mazurkami orzechowymi i pochodzą z Kujaw.

Składniki na kruche ciasto

  • 350 g przesianej mąki
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie

  • 200 g kajmaku tradycyjnego np. Bakalland
  • 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 50 g płatków migdałów np. Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.  

Przepis na nadzienie

Reklama

Na wystudzone ciasto, wykładamy kajmak. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje