Reklama

Reklama

Wielkopolska parzybroda

Parzy? Nie bardziej niż każda inna zupa. Występuje w różnych wariantach w wielu regionach, ale najsłynniejsza jest ten z Wielkopolski. Warto samemu przekonać się o walorach parzybrody, sięgając po klasyczny przepis.

Składniki

  • 1 kg białej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • garść suszonych borowików
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek, tymianek
  • sól, pieprz

1. Suszone grzyby namaczamy w miseczce, powinny moczyć się kilka godzin.

2. Mięso oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno. Umieszczamy w garnku wraz z namoczonymi grzybami, zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - ok. 60 min. 

3. Gdy mięso się gotuje, szatkujemy kapustę, ziemniaki i włoszczyznę kroimy drobno. Wyjmujemy z zupy mięso i grzyby (np. łyżką cedzakową), odstawiamy. Do wywaru dodajemy warzywa, gotujemy do miękkości (ok. 40 min.), pod koniec gotowania dodajemy odłożone mięso i grzyby, doprawiamy całość.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje