Wielkopolska parzybroda. Prawdziwy rarytas!

Parzy? Nie bardziej niż każda inna zupa. Występuje w różnych wariantach w wielu regionach, ale najsłynniejszy jest ten z Wielkopolski. Warto samemu przekonać się o walorach parzybrody, sięgając po klasyczny przepis.

Pożywna i sycąca zupa na bazie kapusty
Pożywna i sycąca zupa na bazie kapusty123RF/PICSEL
  1. Suszone grzyby namaczamy w miseczce, powinny moczyć się kilka godzin.
  2. Mięso oczyszczamy, osuszamy, kroimy drobno. Umieszczamy w garnku wraz z namoczonymi grzybami, zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości - ok. 60 min. 
  3. Gdy mięso się gotuje, szatkujemy kapustę, ziemniaki i włoszczyznę kroimy drobno. 
  4. Wyjmujemy z zupy mięso i grzyby (np. łyżką cedzakową), odstawiamy. 
  5. Do wywaru dodajemy warzywa, gotujemy do miękkości (ok. 40 min), pod koniec gotowania dodajemy odłożone mięso i grzyby.
  6. Doprawiamy całość.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas