Wieniec frankfurcki (Frankfurter Kranz)

Klasyczny niemiecki tort.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 200 g cukru,

- szczypta soli,

- paczka cukru waniliowego,

- 4 jajka,

- 200 g maki,

- 100 g mąki ziemniaczanej,

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

- tłuszcz i bułka do wysypania formy

Na nadzienie:

- 1,5 opakowania budyniu waniliowego,

- 50 g cukru,

- 0,75 l mleka,

- 375 g masła,

- 125 g dżemu porzeczkowego

Do dekoracji:

- 50 g masy marcepanowej,

- łyżka cukru pudru,

- łyżka drobno posiekanych orzechów pistacjowych,

- 12 wisienek koktajlowych

Przygotowanie:

Budyń zmieszać z cukrem i rozrobić z 8 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozrobiony budyń, zagotować mieszając. Budyń przelać do miski i odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Masło dobrze utrzeć, dodawać budyń po łyżce ucierając masę.

Dolny krążek ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, przykryć drugim krążkiem, na który nałożyć 1/4 kremu, przykryć trzecim krążkiem i również nałożyć 1/4 kremu. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta.

Nieco kremu do dekoracji nałożyć do rękawa cukierniczego i odłożyć w zimne miejsce, resztę rozsmarować na torcie. Tort oprószyć posiekanymi pistacjami. Masę marcepanową wyrobić z cukrem pudrem, włożyć pomiędzy dwa kawałki folii spożywczej i rozwałkować do grubości 4 mm. Z marcepanu wyciąć 12 półksiężyców i lekko je zrolować i umieścić je na torcie, do środka nakładać bitą śmietanę i wisienki koktajlowe.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas