Reklama

Reklama

Wieniec nacinany z orzechami i suszonymi owocami

Pyszne, drożdżowe ciasto. Na sam widok cieknie ślinka!

Czas przyrządzenia: ok. 85 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 1 szkl. mleka
  • 1 torebka suszonych drożdży
  • 3 szkl. mąki pszen.
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 20 dag różnych orzechów (laskowych, włoskich, migdałów)
  • 30 dag suszonych owoców (jabłek, daktyli, moreli, fig)
  • 7 łyżek rumu
  • 1 op. lukru

Sposób przygotowania

1. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę wsyp do miseczki. Dodaj sól, cukier, jajka i masło. Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę. 

2. Orzechy posiekaj. Suszone owoce pokrój i skrop rumem. Bakalie wymieszaj. Wyro- śnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozdziel. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placek. 

3. Drożdżowe placki posyp bakaliami. Ciasno zwiń. Każdą roladę głęboko natnij wzdłuż. Uważaj, by nie przeciąć ciasta do koń- ca. Nacięte rulony ostrożnie spleć. 

4. Ze splecionych rulonów uformuj wieniec. Przenieś go na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 175 st. Gotowe ciasto wystudź, a potem oblej lukrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje