Wieprzowina jałowcowa po myśliwsku

Na obiad w rodzinnym gronie

Składniki

  • 1 i 1/2 kg wieprzowiny na pieczeń
  • 4 ząbki czosnku
  • 6–8 łyżek soku jabłkowego
  • 10 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • gałązki rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz. Ząbki czosnku obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Następnie czosnek utrzyj z 1 łyżeczką soli, kminkiem i rozgniecionymi jagodami jałowca. Dodaj gałkę muszkatołową oraz rozmaryn. Dolej 1-2 łyżki oleju. Wymieszaj. 

2. Mięso posmaruj przygotowaną mieszanką przypraw. Wcieraj je przez kilka minut. Następnie obwiąż wieprzowinę mocną, bawełnianą nitką, formując podłużną, zgrabną pieczeń. Odłóż ją na ok. 12 godzin w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso posyp pieprzem, pokruszonymi listkami laurowymi i ew. odrobiną soli. 

3. W brytfance rozgrzej pozostały olej. Na gorący tłuszcz włóż mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem podlej sokiem jabłkowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz ok. 45 minut. Po tym czasie pieczeń obróć i piecz dalej przez kolejne 45 minut. Często polewaj mięso sosem z dna brytfanki. 

4. Pieczeń udekoruj gałązkami rozmarynu. Podawaj na ciepło (np. z gotowanymi ziemniakami) lub na zimno (jak wędlinę, np. z musztardą).  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje