Wieprzowina na dziko - Robert Sowa

<b>Składniki:</b>80 dag karczku wieprzowego pokrojonego w grubą kostkę, 10 dag boczku peklowanego pokrojonego w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w ćwiartki, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, 10 dag mix papryk, 10 dag przecieru pomidorowego, 50 ml oleju do smażenia, 200 ml bulionu, 100 ml czerwonego wina, jałowiec, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

Przygotowanie

Pokrojony karczek posolić, popieprzyć, oprószyć papryką, rozmarynem, jałowcem zalać czerwonym winem i marynować od 6 do 8 godzin. W rondlu rozgrzać oliwę zesmażyć boczek, włożyć pokrojoną wieprzowinę i przysmażyć. Dodać czosnek cebulę, pieczarki, paprykę smażyć 10 min. zalać bulionem i czerwonym winem pozostałym z marynowania. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i dusić do miękkości. Doprawiamy do smaku. Danie komponuje się wyśmienicie z kopytkami lub kluskami śląskimi.

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas