Wieprzowina pulled pork

Pulled pork - czyli rwana, szarpana, a nawet "wyczesana" wieprzowina. Specjalny sposób pieczenia sprawia, że mięso staje się nieprawdopodobnie soczyste, a zarazem... kruche. Będzie pasowało do dań obiadowych, a nawet do domowych burgerów czy kanapek.

Mięso dosłownie rozpływa się w ustach i jest niebywale aromatyczne
Mięso dosłownie rozpływa się w ustach i jest niebywale aromatyczne123RF/PICSEL

Rwana wieprzowina to danie charakterystyczne dla kuchni amerykańskiego Południa, gdzie przyrządza się je w wielu różnych odsłonach, a każda tamtejsza gospodyni domowa ma swój sposób na nadanie mu niepowtarzalnego smaku i zazdrośnie strzeże tej tajemnicy.

Mówi się, że przygotowanie wieprzowiny pulled pork wymaga nie lada cierpliwości, ale ta naprawdę popłaca! Dobra wiadomość jest taka, że potrawa właściwie robi się sama, a nakłady czasu trzeba zainwestować w... czekanie - mięso powinno się długo marynować i długo piec (oczywiście w niskiej temperaturze).

Tak upieczona wieprzowina będzie się rozpadać w charakterystyczny sposób pod naporem widelca - i o to chodzi!

1. Suche składniki łączymy w misce z ketchupem, koncentratem i dodatkiem musztardy, mieszamy wszystko dokładnie. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym lub w szklanej, większej misce, nakrywamy od góry folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Mięso powinno chłodzić się (jednocześnie marynując się) ok. 18-20 godzin.

2. Po upływie tego czasu wyjmujemy zamarynowane mięso z lodówki, usuwamy "starą" folię i przykrywamy nowym kawałkiem folii aluminiowej. Nagrzewamy piekarnik do 100 stopni, mięso w naczyniu żaroodpornym pieczemy przez 8 godzin w tej temperaturze. 

3. Po upływie 8 godzin zwiększamy temperaturę pieczenia do 130 stopni, usuwamy folię i pieczemy jeszcze dwie godziny. Co pół godziny ostrożnie otwieramy piekarnik i odwracamy mięso, by piekło się równomiernie. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze ok. 20 minut w piekarniku (drzwiczki otwieramy). Następnie przekładamy mięso na talerze i szarpiemy widelcem, by zaczęło się rozwarstwiać.

Kanapki z pulled pork

Ilość dodatków i rodzaj można zmieniać dowolnie
Ilość dodatków i rodzaj można zmieniać dowolnie 123RF/PICSEL

1. Bułki przecinamy na pół

2. Układamy na spodzie bułek po 3-4 łyżki ciepłego mięsa, cebulę, plasterki ogórków i pomidorów oraz po plastrze sera. Dodajemy ketchup lub sos, nakrywamy górą bułki.

Domowe bułki hamburgerowe

Domowe pieczywo smakuje najlepiej
Domowe pieczywo smakuje najlepiej123RF/PICSEL

Ciasto

Wierzch

1. Do większej miski przesiewamy mąkę z dodatkiem soli, dodajemy mleko, wodę, suche drożdże, łyżkę cukru i łyżkę masła. Całość starannie łączymy. Ze składników zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie "odchodzić od ręki".

2. Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę, zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy na godzinę, do wyrośnięcia.

3. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki (6-7), tworzymy z nich lekko spłaszczone kuleczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zakrywamy ściereczką i ponownie odczekujemy godzinę.

4. W miseczce rozkłócamy jajko, dodajemy łyżkę mleka, mieszamy. Masą mleczno-jajeczną smarujemy wierzchy bułeczek i posypujemy je sezamem. Pieczemy przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas