Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym
Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

Składniki:1 pęczek świeżej kolendry1 pęczek świeżej mięty1 pęczek świeżej bazylii 800 - 900 g makaronu ryżowego nitki, namoczonego w zimnej wodzie przez 20 minut 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
Warzywa w zalewie octowej:350 g kapusty, umytej i poszatkowanej na kawałki o szerokości 1,5 cm2 średniej wielkości marchewki, obrane, przekrojone na pół i pokrojone pod kątem na talarki o grubości 2-3 mm½ ogórka, przekrojonego wzdłuż na cztery części, z usuniętymi nasionami, pokrojonego pod kątem na plasterki o grubości 2 - 3 mm5 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plastry1 długa papryczka chili (opcjonalnie), cienko pokrojona w plastry1 łyżeczka soli1 filiżanka białego octu1 filiżanka białego cukru
Wieprzowe kotleciki:1 kg mielonej wieprzowiny z łopatki ½ główki czosnku, ząbki obrane i drobno posiekane1 łyżka stołowa sosu rybnego2 ½ łyżeczki soli1 łyżka czarnego pieprzu7 łyżek stołowych cukru pudru2 łyżki miodu¼ filiżanki mąki z dodatkiem proszku do pieczeniaolej roślinny do natłuszczenia naczynia
Dressing Nuoc Mam:200 ml soku z limonki lub cytryny3 łyżki stołowe cukru pudru2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 mała papryczka chili, rozgnieciona lub posiekana (w zależności od tego jak ostre ma być nasze danie)
Sposób przygotowania:W niewielkim rondelku wymieszaj ocet i cukier. Gotuj na średnim ogniu, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Przełóż warzywa do durszlaka, posól i energicznie potrząśnij naczyniem. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby jarzyny puściły sok. Trzymając durszlak z warzywami nad zlewem delikatnie dociskaj jego zawartość ręką, aby odsączyć warzywa z nadmiaru soku. Przełóż jarzyny do czystego szklanego słoja i zalej zaprawą octową. Maceruj w lodówce przez minimum 3 godziny. Warzywa można przechowywać w słoju do 3 tygodni.
Aby przygotować kotleciki wieprzowe, połącz wszystkie składniki w misce średniej wielkości, załóż jednorazowe rękawice i dokładnie wymieszaj masę ręką. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej 2 godziny. Natłuść olejem rękawice. Formuj kotleciki, które powinny być nieco mniejsze od piłeczki golfowej. Układaj na wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj kotleciki ręką. Grilluj w piekarniku lub na ruszcie aż kotleciki nabiorą złocistego koloru i będą miały lekko przypieczone brzegi. Przykryj folią, żeby nie wystygły.
Aby przygotować makaron, blanszuj go we wrzątku przez około 30 sekund lub aż stanie się miękki, ale nie rozgotowany. Natychmiast odsącz w durszlaku i przepłucz zimną wodą. Dodaj niewielką ilość oleju i wymieszaj.
Aby przygotować dressing nuoc mam, przełóż wszystkie składniki do czystego, szklanego słoja i potrząsaj nim aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przed podaniem podziel składniki na 4- 6 porcji. Pośrodku stołu postaw półmisek z ziołami, które goście będą sami nakładać sobie na talerz.
Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.