Wietnamskie kotleciki wieprzowe z makaronem ryżowym

Autor: Poh Ling Yeow. Kuchnia: wietnamska. Liczba porcji: 4-6. Czas przygotowania: 1 godzina (+ czas gotowania). Poziom trudności: łatwy.

Składniki:
1 pęczek świeżej kolendry
1 pęczek świeżej mięty
1 pęczek świeżej bazylii
800 - 900 g makaronu ryżowego nitki, namoczonego w zimnej wodzie przez 20 minut
2 łyżki stołowe oleju roślinnego

Reklama

Warzywa w zalewie octowej:
350 g kapusty, umytej i poszatkowanej na kawałki o szerokości 1,5 cm
2 średniej wielkości marchewki, obrane, przekrojone na pół i pokrojone pod kątem na talarki o grubości 2-3 mm
½ ogórka, przekrojonego wzdłuż na cztery części, z usuniętymi nasionami, pokrojonego pod kątem na plasterki o grubości 2 - 3 mm
5 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plastry
1 długa papryczka chili (opcjonalnie), cienko pokrojona w plastry
1 łyżeczka soli
1 filiżanka białego octu
1 filiżanka białego cukru

Wieprzowe kotleciki:
1 kg mielonej wieprzowiny z łopatki
½ główki czosnku, ząbki obrane i drobno posiekane
1 łyżka stołowa sosu rybnego
2 ½ łyżeczki soli
1 łyżka czarnego pieprzu
7 łyżek stołowych cukru pudru
2 łyżki miodu
¼ filiżanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
olej roślinny do natłuszczenia naczynia

Dressing Nuoc Mam:
200 ml soku z limonki lub cytryny
3 łyżki stołowe cukru pudru
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 mała papryczka chili, rozgnieciona lub posiekana (w zależności od tego jak ostre ma być nasze danie)


Sposób przygotowania:

W niewielkim rondelku wymieszaj ocet i cukier. Gotuj na średnim ogniu, mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Przełóż warzywa do durszlaka, posól i energicznie potrząśnij naczyniem. Odstaw do lodówki na 1-2 godziny, aby jarzyny puściły sok. Trzymając durszlak z warzywami nad zlewem delikatnie dociskaj jego zawartość ręką, aby odsączyć warzywa z nadmiaru soku. Przełóż jarzyny do czystego szklanego słoja i zalej zaprawą octową. Maceruj w lodówce przez minimum 3 godziny. Warzywa można przechowywać w słoju do 3 tygodni.

Aby przygotować kotleciki wieprzowe, połącz wszystkie składniki w misce średniej wielkości, załóż jednorazowe rękawice i dokładnie wymieszaj masę ręką.  Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na całą noc lub przynajmniej 2 godziny. Natłuść olejem rękawice. Formuj kotleciki, które powinny być nieco mniejsze od piłeczki golfowej. Układaj na wyłożonej folią aluminiową i papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj kotleciki ręką. Grilluj w piekarniku lub na ruszcie aż kotleciki nabiorą złocistego koloru i będą miały lekko przypieczone brzegi. Przykryj folią, żeby nie wystygły.

Aby przygotować makaron, blanszuj go we wrzątku przez około 30 sekund lub aż stanie się miękki, ale nie rozgotowany. Natychmiast odsącz w durszlaku i przepłucz zimną wodą. Dodaj niewielką ilość oleju i wymieszaj.

Aby przygotować dressing nuoc mam, przełóż wszystkie składniki do czystego, szklanego słoja i potrząsaj nim aż cukier całkowicie się rozpuści. 

Przed podaniem podziel składniki na 4- 6 porcji. Pośrodku stołu postaw półmisek z ziołami, które goście będą sami nakładać sobie na talerz.

Przepis pochodzi z programu "Artystyczna kuchnia Poh", emisja w poniedziałki, o godz. 22:00 i 22:30 na kanale Nat Geo People.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje