Wieżyczki na daktylach
Ten czekoladowy deser rozpływa się w ustach!

Składniki
- spód
- po 5 dag suszonych daktyli bez pestek, rodzynek, płatków owsianych oraz orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pianka
- 80 dag serka homogenizowanego waniliowego
- 2/3 szkl. malin (lub innych drobnych czerwonych owoców, mogą być mrożone)
- 3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego typu nutella
- 4 łyżki żelatyny
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
1. Przygotuj spód: daktyle i rodzynki zalej wrzątkiem, po 10 minutach odcedź je na sitku i przełóż do blendera. Dołóż płatki owsiane oraz orzechy włoskie (ew. inne ulubione). Wszystko drobno zmiksuj. 2. Dodaj olej kokosowy i dobrze wymieszaj - powinna powstać zwarta miękka masa (ew. dołóż więcej oleju albo zmielonych płatków owsianych). Wylep nią spody sześciu małych foremek. Wstaw je do lodówki. 3. Przygotuj piankę: oczyszczone owoce wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać (ok. 5 minut). Przetrzyj je przez sitko, ostudź. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach bardzo ciepłej wody, wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Połowę masy zmiksuj z kremem typu nutella, a resztę z przetartymi owocami. Porcje różowej pianki nałóż na spody, mroź 20 minut. Nałóż piankę czekoladową, chłodź, aż zastygnie. Posmaruj polewą.