Wieżyczki na daktylach

Ten czekoladowy deser rozpływa się w ustach!

Deser z daktylami
Deser z daktylami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przygotuj spód: daktyle i rodzynki zalej wrzątkiem, po 10 minutach odcedź je na sitku i przełóż do blendera. Dołóż płatki owsiane oraz orzechy włoskie (ew. inne ulubione). Wszystko drobno zmiksuj. 

2. Dodaj olej kokosowy i dobrze wymieszaj - powinna powstać zwarta miękka masa (ew. dołóż więcej oleju albo zmielonych płatków owsianych). Wylep nią spody sześciu małych foremek. Wstaw je do lodówki. 

3. Przygotuj piankę: oczyszczone owoce wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać (ok. 5 minut). Przetrzyj je przez sitko, ostudź. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach bardzo ciepłej wody, wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Połowę masy zmiksuj z kremem typu nutella, a resztę z przetartymi owocami. Porcje różowej pianki nałóż na spody, mroź 20 minut. Nałóż piankę czekoladową, chłodź, aż zastygnie. Posmaruj polewą.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas