Reklama

Reklama

Wieżyczki na daktylach

Ten czekoladowy deser rozpływa się w ustach!

Składniki - spód

  • po 5 dag suszonych daktyli bez pestek, rodzynek, płatków owsianych oraz orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki - pianka

  • 80 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 2/3 szkl. malin (lub innych drobnych czerwonych owoców, mogą być mrożone)
  • 3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego typu nutella
  • 4 łyżki żelatyny
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

1. Przygotuj spód: daktyle i rodzynki zalej wrzątkiem, po 10 minutach odcedź je na sitku i przełóż do blendera. Dołóż płatki owsiane oraz orzechy włoskie (ew. inne ulubione). Wszystko drobno zmiksuj. 

2. Dodaj olej kokosowy i dobrze wymieszaj - powinna powstać zwarta miękka masa (ew. dołóż więcej oleju albo zmielonych płatków owsianych). Wylep nią spody sześciu małych foremek. Wstaw je do lodówki. 

3. Przygotuj piankę: oczyszczone owoce wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać (ok. 5 minut). Przetrzyj je przez sitko, ostudź. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach bardzo ciepłej wody, wymieszaj z serkiem homogenizowanym. Połowę masy zmiksuj z kremem typu nutella, a resztę z przetartymi owocami. Porcje różowej pianki nałóż na spody, mroź 20 minut. Nałóż piankę czekoladową, chłodź, aż zastygnie. Posmaruj polewą. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje