Wieżyczki z kokosową ricottą
Pyszny deser z truskawkami.

Składniki
- po ok. 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej i razowej
- 1 duży dojrzały banan
- 1 i 1/2 szkl. soku jabłkowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag ricotty
- 80 dag truskawek
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3–4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Mąkę tortową i razową przesiej z proszkiem do pieczenia. Banana obierz, zmiksuj z sokiem jabłkowym. Do musu porcjami dodaj sypkie składniki. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Odstaw je na 10 minut. W tym czasie truskawki umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Ricottę utrzyj z miodem. Krem wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
2. Na patelnię (śr. ok. 8 cm) porcjami rozgrzewaj olej kokosowy. Nalewaj porcje ciasta, formując naleśniki (powinno wyjść 20 szt.) Smaż je na rumiano z obu stron (zajmie to ok. 20 minut).
3. Potem bierz po 4 naleśniki. Przełóż je kremem z ricotty oraz truskawkami. Wieżyczki udekoruj według uznania.