Wieżyczki z kokosową ricottą

Pyszny deser z truskawkami.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • po ok. 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej i razowej
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 i 1/2 szkl. soku jabłkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dag ricotty
  • 80 dag truskawek
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3–4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Sposób przygotowania

1. Mąkę tortową i razową przesiej z proszkiem do pieczenia. Banana obierz, zmiksuj z sokiem jabłkowym. Do musu porcjami dodaj sypkie składniki. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Odstaw je na 10 minut. W tym czasie truskawki umyj, oczyść, pokrój na kawałki. Ricottę utrzyj z miodem. Krem wymieszaj z wiórkami kokosowymi. 

Reklama

2. Na patelnię (śr. ok. 8 cm) porcjami rozgrzewaj olej kokosowy. Nalewaj porcje ciasta, formując naleśniki (powinno wyjść 20 szt.) Smaż je na rumiano z obu stron (zajmie to ok. 20 minut). 

3. Potem bierz po 4 naleśniki. Przełóż je kremem z ricotty oraz truskawkami. Wieżyczki udekoruj według uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje