Wigilia z twistem
Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.
Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj olej, sól i roztrzepane jajko. Następnie dolewaj ciepłą wodę, ale stopniowo. Zagniataj ciasto na pierogi aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Włóż do miski i przykryj je ściereczką.
Wymieszaj składniki farszu. Następnie rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Napełniaj je farszem na środku i zlepiaj brzegi.
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj sól. Ugotuj pierogi, odcedź łyżką cedzakową.
Porada:
Tuż przed podaniem podsmaż pierogi na patelni na dowolnym tłuszczu. Będą aromatyczne i niezwykle chrupiące! Możesz je serwować np. z czerwonym barszczem.
Smażony karp z pak-choi i pomarańczami
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, a następnie kawałki brzoskwini i pak choi w całości. Chwilę podsmażaj. Dodaj sok z pomarańczy oraz sos sojowy i zagotuj całość. Następnie dodaj karpia. Podkręć temperaturę i smaż go na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Przełóż na talerz wraz z cząstkami owoców i kapustą pak choi.
Śledzie korzenne
Sposób przygotowania:
Śledzie namaczaj w mleku przez ok. 4 godziny. Wysusz je ręcznikiem papierowym.
Goździki, pieprz i anyż utłucz w moździerzu. Podsmaż je na oleju na patelni z imbirem i kardamonem. Dodaj cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier palmowy oraz sos sojowy. Ostudź.
Do miski włóż filety śledziowe i zalej je wystudzoną marynatą. Na wierzch możesz dodać anyż i cynamon do dekoracji. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie korzenne muszą "poleżakować" w lodówce minimum dobę.
Bezglutenowy piernik z orzechami
Sposób przygotowania:
Składniki przyprawy do piernika utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.
W rondelku rozpuść masło z miodem i dodaj ksylitol wraz z przyprawą do piernika. Dodaj mąki i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mleko, jogurt i orzechy, wymieszaj. A na sam koniec wbij jajka.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175 stopni C. Wylej masę do foremki i powtykaj śliwki. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.
Przygotuj polewę: połamaną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Polej piernik.