Wigilia z twistem

Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.

Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi
Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi123RF/PICSEL

Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj olej, sól  i roztrzepane jajko. Następnie dolewaj ciepłą wodę, ale stopniowo. Zagniataj ciasto na pierogi aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Włóż do miski i przykryj je ściereczką.

Wymieszaj składniki farszu. Następnie rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Napełniaj je farszem na środku i zlepiaj brzegi.

Zagotuj wodę w garnku. Dodaj sól. Ugotuj pierogi, odcedź łyżką cedzakową.

Porada:

Tuż przed podaniem podsmaż pierogi na patelni na dowolnym tłuszczu. Będą aromatyczne i niezwykle chrupiące! Możesz je serwować np. z czerwonym barszczem. 

Smażony karp z pak-choi i pomarańczami

Smażony karp z pak-choi i pomarańczami
Smażony karp z pak-choi i pomarańczami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, a następnie kawałki brzoskwini i pak choi w całości. Chwilę podsmażaj. Dodaj sok z pomarańczy oraz sos sojowy i zagotuj całość. Następnie dodaj karpia. Podkręć temperaturę i smaż go na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Przełóż na talerz wraz z cząstkami owoców i kapustą pak choi.

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne
Śledzie korzenne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Śledzie namaczaj w mleku przez ok. 4 godziny. Wysusz je ręcznikiem papierowym.

Goździki, pieprz i anyż utłucz w moździerzu. Podsmaż je na oleju na patelni z imbirem i kardamonem. Dodaj cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier palmowy oraz sos sojowy. Ostudź.

Do miski włóż filety śledziowe i zalej je wystudzoną marynatą. Na wierzch możesz dodać anyż i cynamon do dekoracji. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie korzenne muszą "poleżakować" w lodówce minimum dobę.

Bezglutenowy piernik z orzechami

Bezglutenowy piernik z orzechami
Bezglutenowy piernik z orzechami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Składniki przyprawy do piernika utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.

W rondelku rozpuść masło z miodem i dodaj ksylitol wraz z przyprawą do piernika. Dodaj mąki i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mleko, jogurt i orzechy, wymieszaj. A na sam koniec wbij jajka.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175 stopni C. Wylej masę do foremki i powtykaj śliwki. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.

Przygotuj polewę: połamaną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Polej piernik.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas