Reklama

Wigilia z twistem

Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.

Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

Składniki - farsz:

  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki orzechów laskowych bez łupin potłuczonych w moździerzu
  • 10 pomidorów suszonych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 50 g sera feta
  • 1 garść liści świeżej bazylii drobno posiekanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj olej, sól  i roztrzepane jajko. Następnie dolewaj ciepłą wodę, ale stopniowo. Zagniataj ciasto na pierogi aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Włóż do miski i przykryj je ściereczką.

Wymieszaj składniki farszu. Następnie rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Napełniaj je farszem na środku i zlepiaj brzegi.

Zagotuj wodę w garnku. Dodaj sól. Ugotuj pierogi, odcedź łyżką cedzakową.

Porada:

Tuż przed podaniem podsmaż pierogi na patelni na dowolnym tłuszczu. Będą aromatyczne i niezwykle chrupiące! Możesz je serwować np. z czerwonym barszczem. 

Reklama


Smażony karp z pak-choi i pomarańczami

Czas przyrządzenia: 15 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 dzwonka karpia
  • 4 małe pak choi
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 brzoskwinia pokrojona na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, a następnie kawałki brzoskwini i pak choi w całości. Chwilę podsmażaj. Dodaj sok z pomarańczy oraz sos sojowy i zagotuj całość. Następnie dodaj karpia. Podkręć temperaturę i smaż go na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Przełóż na talerz wraz z cząstkami owoców i kapustą pak choi.

Śledzie korzenne

Czas przyrządzenia: 15 min + namaczanie
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 6 solonych śledzi ze znakiem MSC (certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa, który oznacza, że ryba została złowiona w sposób przyjazny środowisku. Wybieraj odpowiedzialnie!)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 150 ml oleju roślinnego 1/2 łyżeczki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki imbiru startego na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 cebuli cukrowe

Sposób przygotowania:

Śledzie namaczaj w mleku przez ok. 4 godziny. Wysusz je ręcznikiem papierowym.

Goździki, pieprz i anyż utłucz w moździerzu. Podsmaż je na oleju na patelni z imbirem i kardamonem. Dodaj cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier palmowy oraz sos sojowy. Ostudź.

Do miski włóż filety śledziowe i zalej je wystudzoną marynatą. Na wierzch możesz dodać anyż i cynamon do dekoracji. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie korzenne muszą "poleżakować" w lodówce minimum dobę.

Bezglutenowy piernik z orzechami

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - przyprawa do piernika:

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • płaskie łyżki mielonego imbiru
  • 1 ziarno gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 15 strączków kardamonu w łupinach
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

Składniki - ciasto:

  • 130 g oleju kokosowego
  • 130 g miodu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (laskowe, włoskie)
  • 2 jajka
  • 1 garść suszonych śliwek pokrojonych w cienkie paseczki

Składniki - polewa:

  • 1 ciemna czekolada
  • 1⁄3 szklanki mleka kokosowego

Sposób przygotowania:

Składniki przyprawy do piernika utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.

W rondelku rozpuść masło z miodem i dodaj ksylitol wraz z przyprawą do piernika. Dodaj mąki i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mleko, jogurt i orzechy, wymieszaj. A na sam koniec wbij jajka.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175 stopni C. Wylej masę do foremki i powtykaj śliwki. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.

Przygotuj polewę: połamaną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Polej piernik.

Show
Dowiedz się więcej na temat: potrawy wigilijne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy