Reklama

Reklama

Wigilia z twistem

Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.

Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

Składniki - farsz:

  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki orzechów laskowych bez łupin potłuczonych w moździerzu
  • 10 pomidorów suszonych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 50 g sera feta
  • 1 garść liści świeżej bazylii drobno posiekanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj olej, sól  i roztrzepane jajko. Następnie dolewaj ciepłą wodę, ale stopniowo. Zagniataj ciasto na pierogi aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Włóż do miski i przykryj je ściereczką.

Wymieszaj składniki farszu. Następnie rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Napełniaj je farszem na środku i zlepiaj brzegi.

Reklama

Zagotuj wodę w garnku. Dodaj sól. Ugotuj pierogi, odcedź łyżką cedzakową.

Porada:

Tuż przed podaniem podsmaż pierogi na patelni na dowolnym tłuszczu. Będą aromatyczne i niezwykle chrupiące! Możesz je serwować np. z czerwonym barszczem. 


Dowiedz się więcej na temat: potrawy wigilijne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje