Wigilia z twistem

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi
Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi123RF/PICSEL

Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi

Składniki

- ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłej wody

- farsz:

  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki orzechów laskowych bez łupin potłuczonych w moździerzu
  • 10 pomidorów suszonych, pokrojonych w drobną kostkę
  • 50 g sera feta
  • 1 garść liści świeżej bazylii drobno posiekanej
  • sól, pieprz
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Porada:

Smażony karp z pak-choi i pomarańczami

Smażony karp z pak-choi i pomarańczami
Smażony karp z pak-choi i pomarańczami123RF/PICSEL

Składniki

  • 4 dzwonka karpia
  • 4 małe pak choi
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • 1 brzoskwinia pokrojona na mniejsze kawałki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
4 porcji

Sposób przygotowania:

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne
Śledzie korzenne123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 solonych śledzi ze znakiem MSC (certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa, który oznacza, że ryba została złowiona w sposób przyjazny środowisku. Wybieraj odpowiedzialnie!)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 150 ml oleju roślinnego 1/2 łyżeczki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki imbiru startego na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 cebuli cukrowe
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy piernik z orzechami

Bezglutenowy piernik z orzechami
Bezglutenowy piernik z orzechami123RF/PICSEL

Składniki

- przyprawa do piernika:

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • płaskie łyżki mielonego imbiru
  • 1 ziarno gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 15 strączków kardamonu w łupinach
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

- ciasto:

  • 130 g oleju kokosowego
  • 130 g miodu
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (laskowe, włoskie)
  • 2 jajka
  • 1 garść suszonych śliwek pokrojonych w cienkie paseczki

- polewa:

  • 1 ciemna czekolada
  • 1⁄3 szklanki mleka kokosowego
4-6 porcji

Sposób przygotowania:

Show
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na