Wigilia z twistem
Najważniejsza kolacja w roku będzie naprawdę niepowtarzalna, jeśli "podkręcisz" tradycyjne przepisy tak, jak radzi nam Daria Ładocha.

Pierogi z kaszą, suszonymi pomidorami i orzechami laskowymi
Składniki
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oleju
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- farsz:
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki orzechów laskowych bez łupin potłuczonych w moździerzu
- 10 pomidorów suszonych, pokrojonych w drobną kostkę
- 50 g sera feta
- 1 garść liści świeżej bazylii drobno posiekanej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj olej, sól i roztrzepane jajko. Następnie dolewaj ciepłą wodę, ale stopniowo. Zagniataj ciasto na pierogi aż uzyskasz elastyczną konsystencję. Włóż do miski i przykryj je ściereczką. Wymieszaj składniki farszu. Następnie rozwałkuj ciasto i za pomocą szklanki wycinaj kółeczka. Napełniaj je farszem na środku i zlepiaj brzegi.
Zagotuj wodę w garnku. Dodaj sól. Ugotuj pierogi, odcedź łyżką cedzakową.
Porada:
Tuż przed podaniem podsmaż pierogi na patelni na dowolnym tłuszczu. Będą aromatyczne i niezwykle chrupiące! Możesz je serwować np. z czerwonym barszczem.
Smażony karp z pak-choi i pomarańczami

Składniki
- 4 dzwonka karpia
- 4 małe pak choi
- sok z 1 pomarańczy
- 1 cebula czerwona pokrojona w kostkę
- 1 brzoskwinia pokrojona na mniejsze kawałki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, a następnie kawałki brzoskwini i pak choi w całości. Chwilę podsmażaj. Dodaj sok z pomarańczy oraz sos sojowy i zagotuj całość. Następnie dodaj karpia. Podkręć temperaturę i smaż go na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Przełóż na talerz wraz z cząstkami owoców i kapustą pak choi.
Śledzie korzenne

Składniki
- 6 solonych śledzi ze znakiem MSC (certyfikatu zrównoważonego rybołówstwa, który oznacza, że ryba została złowiona w sposób przyjazny środowisku. Wybieraj odpowiedzialnie!)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 goździki
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 gwiazdki anyżu
- 150 ml oleju roślinnego 1/2 łyżeczki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżki imbiru startego na tarce o małych oczkach 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 cebuli cukrowe
Sposób przygotowania:
Śledzie namaczaj w mleku przez ok. 4 godziny. Wysusz je ręcznikiem papierowym.
Goździki, pieprz i anyż utłucz w moździerzu. Podsmaż je na oleju na patelni z imbirem i kardamonem. Dodaj cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier palmowy oraz sos sojowy. Ostudź.
Do miski włóż filety śledziowe i zalej je wystudzoną marynatą. Na wierzch możesz dodać anyż i cynamon do dekoracji. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie korzenne muszą "poleżakować" w lodówce minimum dobę.
Bezglutenowy piernik z orzechami

Składniki
- przyprawa do piernika:
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- płaskie łyżki mielonego imbiru
- 1 ziarno gałki muszkatołowej
- 2 łyżki goździków
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 15 strączków kardamonu w łupinach
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- ciasto:
- 130 g oleju kokosowego
- 130 g miodu
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka posiekanych orzechów (laskowe, włoskie)
- 2 jajka
- 1 garść suszonych śliwek pokrojonych w cienkie paseczki
- polewa:
- 1 ciemna czekolada
- 1⁄3 szklanki mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Składniki przyprawy do piernika utłucz w moździerzu lub zmiel w młynku do kawy.
W rondelku rozpuść masło z miodem i dodaj ksylitol wraz z przyprawą do piernika. Dodaj mąki i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj. Teraz dodaj mleko, jogurt i orzechy, wymieszaj. A na sam koniec wbij jajka.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175 stopni C. Wylej masę do foremki i powtykaj śliwki. Piecz około 45 minut do suchego patyczka.
Przygotuj polewę: połamaną czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszaj, aż całość się rozpuści i połączy. Polej piernik.