Wigilijna zupa migdałowa
Zupa na bazie orzechów - przepyszna!

Składniki
- 200 g Migdałów np. Bakalland
- 1 litr mleka
- 40 dag ryżu
- 1 łyżka masła
- Sól do smaku
Sposób przygotowania
Ilość migdałów dzielimy na pół. Część migdałów mielimy i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe kawałki migdałów. Ryż przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy ryż bez mieszania przez ok. 15 minut, aż pozostała woda odparuje. Następnie przekładamy ryż na talerze i zalewamy migdałową zupą. Aby unowocześnić danie można każdą porcję posypać szczyptą cynamonu.