Reklama

Reklama

Przygotuj zamiast jarzynowej! Trzy świąteczne przepisy

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia symbol Bożego Narodzenia i jedna z ulubionych sałatek Polaków. Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt bez jarzynowej, ten artykuł nie jest dla ciebie. Jeśli jednak szukasz odmiany i chcesz zaskoczyć domowników inną, równie pyszną sałatką, poznaj nasze trzy sprawdzone przepisy!

Sałatka z selerem

Sałatka z selerem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Do jej przyrządzenia potrzebujemy:

Składniki

  • 350 g selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1/3 puszki ananasa z puszki
  • 150 g żółtego sera
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Żółty ser i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a krążki ananasa w małe kawałki. Wrzucamy wszystko do dużej miski. 
  2. Dodajemy odcedzoną kukurydzę konserwową i seler oraz majonez, sól i pieprz do smaku. 
  3. Całość dokładnie mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku. 

Sałatka z jajkiem i żółtym serem

Składniki

  • 8 jajek
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 200 g groszku konserwowego
  • 200 g żółtego sera
  • 6 rzodkiewek
  • 120 g szynki drobiowej
  • 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo, a kukurydzę i groszek odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce, a szynkę i rzodkiewki kroimy w kostkę.
  2. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. 

Zobacz również: Jeden błąd i cała sałatka jarzynowa do kosza! 

Sałatka pieczarkowa

Składniki

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
  • 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do nich pokrojone pieczarki marynowane i ogórki oraz kukurydzę konserwową.
  2. Obieramy jabłko, kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. 
  3. Do całości dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz i wodę z ogórków. 

Smacznego! 

Zobacz również:

Przygotowywanie bigosu. Jak go nie zepsuć?



INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy