Reklama

Reklama

Wigilijny barszcz

Wyśmienity barszcz na świąteczny stół.

Składniki

  • pół kg buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • pół pęczka posiekanej natki
  • masło klarowane
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania

Włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla, zalać 4 litrami wody. Dodać liście, ziele, pieprz obraną jedną cebulę. Gotować wywar, dodać obrane i pokrojone w plastry buraki oraz roztarty z solą czosnek. Gotować ok. 40 minut.

Reklama

Doprawić solą, pieprzem i koncentratem. Dodać 2 łyżki masła. Dotować jeszcze na bardzo małej mocy palnika około godzinę. 

Na koniec doprawić jeszcze do smaku i dodać majeranek. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje