Winna tuszka z marchewkami
Na uroczysty, rodzinny obiad.

Składniki
- mięso
- 1 cały kurczak, ok. 1,8 kg
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- po 2 łyżki suszonego rozmarynu i estragonu
- po 3 kuleczki jałowca i ziela angielskiego
- sól
- mielony czarny pieprz
- dodatkowo
- 4 czerwone cebule
- 1 małe jabłko
- pęczek młodej marchewki
- 1/3 szkl. soku jabłkowego
- 1 łyżeczka masła
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj go solą i pieprzem, także od środka. Wino wymieszaj z bulionem i resztą składników marynaty. Delikatnie podgrzej, uważając, by marynata się nie zagotowała. Lekko letnią zalej kurczaka. Odstaw w zimne miejsce najlepiej na całą noc, obracając go kilka razy. 2. Obierz cebule i pokrój je na ćwiartki. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj z cebulą. Marchewki wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój wzdłuż na połowy. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i zalej sokiem. 3. Kurczaka nafaszeruj cebulą z jabłkiem. Żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia, możesz kurczaka spiąć szpilkami do zrazów i związać nóżki na krzyż. Połóż na głębokiej blaszce, wyłożonej pergaminem i ułóż wokół marchewki. Rozłóż gałązki rozmarynu. Podlewając marynatą, piecz przez ok. 1,5 godziny, w 180 st.