Reklama

Reklama

Winna tuszka z marchewkami

Na uroczysty, rodzinny obiad.

Składniki - mięso

  • 1 cały kurczak, ok. 1,8 kg
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • po 2 łyżki suszonego rozmarynu i estragonu
  • po 3 kuleczki jałowca i ziela angielskiego
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Składniki - dodatkowo

  • 4 czerwone cebule
  • 1 małe jabłko
  • pęczek młodej marchewki
  • 1/3 szkl. soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Natrzyj go solą i pieprzem, także od środka. Wino wymieszaj z bulionem i resztą składników marynaty. Delikatnie podgrzej, uważając, by marynata się nie zagotowała. Lekko letnią zalej kurczaka. Odstaw w zimne miejsce najlepiej na całą noc, obracając go kilka razy.  

2. Obierz cebule i pokrój je na ćwiartki. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj z cebulą. Marchewki wyszoruj pod bieżącą wodą i przekrój wzdłuż na połowy. Wymieszaj je z rozpuszczonym masłem i zalej sokiem. 

3. Kurczaka nafaszeruj cebulą z jabłkiem. Żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia, możesz kurczaka spiąć szpilkami do zrazów i związać nóżki na krzyż. Połóż na głębokiej blaszce, wyłożonej pergaminem i ułóż wokół marchewki. Rozłóż gałązki rozmarynu. Podlewając marynatą, piecz przez ok. 1,5 godziny, w 180 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje