Winne kąski z kurkami
Sycące danie obiadowe

Składniki
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- 40 dag wołowiny, np. łopatki lub pierwszej krzyżowej
- 2 garści kurek
- 3-4 ziemniaki
- 2 małe czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chili
- sól
- czarny pieprz
- olej z pestek winogron
- świeży majeranek do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Kurki oczyść, opłucz. Czosnek obierz. Wołowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę o boku 3 cm. Mięso wrzuć na gorący olej, obsmaż. Dodaj kurki. Smaż 5 minut. Zmniejsz ogień, wlej wino, wrzuć czosnek, majeranek, paprykę, tymianek, chili i szczyptę pieprzu. Ew. dolej wody, przykryj, duś na wolnym ogniu. 2. Ziemniaki i fasolkę obierz, umyj. Ziemniaki potnij na ósemki, strączki - na kawałki. Zalej niewielką ilością wrzątku, posól i gotuj 5 minut. Obgotowane warzywa wyjmij, osącz i dodaj do mięsa. Cebule obierz, pokrój na ósemki, wrzuć do mięsa. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny). 3. Pod koniec duszenia ew. dosól do smaku. Nałóż na talerz, posyp porwanymi gałązkami świeżego majeranku i oprósz grubo mielonym pieprzem.