Wiosenna sałatka
Z jajem, łososiem wędzonym i dresingiem cebulowo-miodowym.
Składniki:
- 150 g ulubionej mieszanki sałat
- 4 jaja
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 20 szt. małych cebulek złocistych z zalewy octowej
- świeżo siekany szczypiorek
- garść kiełków rzodkiewki
Dresing cebulkowy
- 1 łyżka stołowa Musztardy ze smażoną cebulką OCTIM
- 1 łyżeczka Musztardy francuskiej OCTIM
- 2 łyżki stołowe Octu jabłkowego 6% OCTIM
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 50 ml wody
- 150 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
1. W miseczce łączymy musztardę ze smażoną cebulką OCTIM, ocet jabłkowy 6% OCTIM musztardę francuską OCTIM, miód, wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki, po czym dolewamy małym strumieniem olej rzepakowy, aż dresing się zagęści.
2. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jaja gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidory koktajlowe także kroimy na cztery cząstki, a wędzonego łososia dowolnie zawijamy. W dużej misce układamy sałatę, jaja, pomidory koktajlowe i łososia wędzonego.
3. Rozkładamy nierównomiernie kiełki rzodkiewki, cebulki z zalewy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Całą sałatkę polewamy dresingiem.