Rewelacyjna pasta kanapkowa. Smaczne smarowidło zrobisz w kilka minut

Znudziły ci się klasyczne kanapki z serem oraz wędliną i szukasz urozmaicenia? Skuś się na domową pastę z czerwonej fasoli. Jest smaczna, zdrowa i tania. Przygotowanie smarowidła zajmuje nie więcej niż kilka minut. Oto co trzeba zrobić.

Pasta z czerwonej fasoli jest bogata w błonnik i witaminy z grupy B
Pasta z czerwonej fasoli jest bogata w błonnik i witaminy z grupy B123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść czerwoną fasolę?

Jeśli jednak wszelkie pomysły na śniadanie się znudziły, warto spróbować pasty z czerwonej fasoli. To zdrowe rozwiązanie, które w połączeniu z pieczywem razowym bądź graham jest niezwykle jakościowe.

Fasola jest przede wszystkim źródłem białka oraz błonnika. Dzięki ich zawartości fasola pozostawia uczucie sytości na dłużej. To z kolei pozwala uniknąć podjadania między posiłkami. W związku z tym powinny ją dołączyć do diety osoby chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Pasta z czerwonej fasoli sprawdzi się na śniadanie
Pasta z czerwonej fasoli sprawdzi się na śniadanie123RF/PICSEL

Oprócz tego fasola jest źródłem witamin z grupy B, a także zmniejsza ryzyko chorób serca. Do tego charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Przepis na pastę z czerwonej fasoli

Składniki: 

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • papryka słodka mielona
  • papryka wędzona mielona
  • pieprz cayenne (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  1. Fasolę odcedź i przepłucz pod wodą.
  2. Przełóż fasolę do miseczki. Dodaj obrany ząbek czosnku i suszone pomidory. 
  3. Składniki przypraw do smaku papryką słodką i wędzoną, a także solą i pieprzem. Opcjonalnie dosyp odrobinę pieprzu cayenne, który doda paście ostrości.
  4. Całość należy dokładnie zblendować i gotowe.

Pastę z czerwonej fasoli można spożywać od razu. Najlepiej smakuje na następny dzień. Nadaje się do przechowywania w lodówce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas