Wiosenna sałatka ziemniaczana
Z kuchni niemieckiej
Składniki:
- 1,75 kg ziemniaków
- 75-100 g pestek dyni
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy
- 50-75 ml oleju
- 200 ml oleju
- 200 ml bulionu
- 5-7 łyżek octu winnego
- 1 ogórek
- 250 g pomidorów koktajlowych
- Pęczek zielonej cebulki
- 6 gałązek majeranku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Boczek uprażyć na patelni i osączyć na ręczniku kuchennym. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Musztardę, olej, pokrojona w kostki cebulę, bulion i ocet gotować 1-2 minuty. Ziemniaki odcedzić, obrać, ewentualnie poprzekrawać. Umieścić w misce i zalać zalewą. Odstawić na 2 godziny. Dodać pokrojone pomidory, ogórek i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.