Wiosenna zupa jarzynowa
Prawdziwie wiosenna propozycja.

Składniki:
- 4 pomidory, - 3 młode marchewki, - 1 młody seler, - 1/2 pęczka bazylii, - 0,5 kg. młodych ziemniaków, - 1 łagodna cebula, - 1 ząbek czosnku, - 1 mała cukinia, - 1,5 l. delikatnego mięsnego wywaru, - 4 łyżki masła, - sól, pieprz, - listek laurowy
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę, selera i cukinię pokroić w kostkę, ziemniaki w plastry. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, a następnie przesmażyć marchewkę, selera i ziemniaki. Warzywa zalać wrzącym wywarem, dodać listek laurowy i doprawić pieprzem, gotować 15 minut. Po tym czasie na pozostałym maśle przesmażyć pomidory, dodać do zupy wraz z kostką cukinii i gotować ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do zupy siekaną bazylię i podawać.