Wiosenne przepisy z nutką orientu
Większość z nas wraz z nadejściem długo oczekiwanej wiosny zmienia swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. O tej porze roku posiłki mają być przede wszystkim lekkie i zdrowe, ale także pożywne. W wiosennej diecie idealnie sprawdzą się przepisy kuchni orientalnej, które wprowadzą do naszego menu nowe, wyraziste smaki.
Potrawy kuchni orientalnej są niezwykle popularne nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Ma to przede wszystkim związek z ich aromatycznym smakiem, łatwością w przygotowaniu i niewielką ilością czasu, jaki trzeba poświęcić na ich przyrządzenie. W kuchni Bliskiego Wschodu królują warzywa i owoce oraz różnorodne przyprawy, co sprawia, że dania orientalne są zdrowe i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jakie dania przygotować, aby tej wiosny wprowadzić do swojej kuchni prawdziwie orientalne smaki? Podpowiada marka Jasmeen, która swoje receptury czerpie wprost z Bliskiego Wschodu.
Gulasz pomidorowy z ciecierzycą
Składniki:
- 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
- 70 dag szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, mielona papryka
- puszka pomidorów
- 100 ml białego wina
- szklanka bulionu
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek siekamy. Następnie przecinamy papryczkę chili wzdłuż, usuwamy pestki i również drobno siekamy. W garnku podgrzewamy olej i na dużym ogniu obsmażamy mięso z każdej strony, dodając do niego sól i pieprz.
2. Po odpowiednim wysmażeniu mięsa zdejmujemy je z patelni. Następnie na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę i czosnek, aż do zeszklenia. Dodajemy mięso, gotowaną cieciorkę, pomidory z zalewą oraz chili. Wlewamy bulion i białe wino, następnie dusimy przez około 1 godzinę.
Sałatka z gotowanym bobikiem
Składniki:
- główka sałaty lodowej
- zielone oliwki nadziewane papryką
- zielony ogórek
- puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory i ogórka, a natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik i oliwki nadziewane papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sałatki.
2. Całość doprawiamy sokiem z cytryny dla smaku, dolewamy oliwę z oliwek, solimy i mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.