Wiosenne toricki

Zachwycą cię smakiem!

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe123RF/PICSEL

Marchewkowa pychotka

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej z sodą i proszkiem. Utrzyj jajka z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, połącz ją z olejem i dodawanymi porcjami suchymi składnikami. Domieszaj marchewkę i skórkę z pomarańczy. 

2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Foremkę (najlepiej tortownicę) wyłóż pergaminem. Ciasto podziel na 3 części i oddzielnie upiecz 3 blaty, każdy po ok. 30 minut. Zostaw do ostygnięcia. 

3. Krem: masło utrzyj na puch, ew. dodając cukier puder. Połącz z dodawanym porcjami serkiem. Blaty przełóż 3/4 kremu. Resztę rozsmaruj po bokach i na wierzchu torciku. Na wierzchu wyciśnij małe kulki kremu. Włóż w nie ozdoby cukiernicze. Schłodź przed pokrojeniem. 

Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweInteria.tv
Ciasto przekładane
Ciasto przekładane123RF/PICSEL

Waniliowa tęcza

Sposób przygotowania

1. Ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Ucierając, dodaj na przemian: po 1 jajku, po porcji mąki przesianej z proszkiem i szczyptą soli, po 1 łyżeczce mleka. Ciasto podziel na 6 części, każdą wymieszaj z innym barwnikiem. Piecz w tortownicy wyłożonej pergaminem, każdą po ok. 20 minut w 180°C. Ostudź poza piekarnikiem. 

2. Krem: schłodzony serek zmiksuj lub energicznie utrzyj na puszystą masę z zimną kremówką i cukrem waniliowym. Przygotowanym kremem przełóż blaty torciku. Lekko dociśnij i schłodź. 

3. Lukier: podgrzej sok, utrzyj go z przesianym pudrem na gładki lukier. Lukrem polej tort. Od razu udekoruj ciasteczkami, drobnymi owocami i ew. kwiatami, by ozdoby dobrze przykleiły się do niezastygłego jeszcze lukru. Boki tortu możesz obsypać pokruszonymi płatkami migdałów. 

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ser utrzyj z cukrem waniliowym. Śnieżki ubij z mlekiem na puszystą masę. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Do masy serowej wlej przestudzoną żelatynę i delikatnie wmieszaj masę śmietanową. 

2. Blat biszkoptowy włóż do tortownicy, nałóż przygotowaną masę serowo-śmietanową. Wyrównaj powierzchnię i chłodź, aż masa stężeje. Wyjmij, zdejmij obręcz tortownicy. 

3. Połowę truskawek rozgotuj, wlej sok wymieszany z mąką ziemniaczaną. Gotuj, aż zgęstnieje. Torcik udekoruj resztą truskawek i zimnym sosem. Gotowy blat możesz zastąpić domowym: ubij pianę z 2 białek i 1/3 szkl. cukru. Wmiksuj 2 żółtka, wymieszane z łyżką zimnej wody. Połącz z 1/3 szkl. mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku. Piecz 15 min w 180°C, potem 15 min w 160°C.

Zmysłowe smaki: Tort z arbuza INTERIA.PL
Tort z białą czekoladą
Tort z białą czekoladą123RF/PICSEL

Wieża z białą czekoladą

Sposób przygotowania

1. Olej utrzyj z masłem i cukrem. Ubij z pojedynczo dodawanymi jajkami. Połącz mąki z proszkiem z buraka, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jogurt zmiksuj z sokiem. Do masy maślanej dodawaj na zmianę po porcji mąki z dodatkami i jogurtu. Jeśli zależy ci na mocnym kolorze, dodaj barwnika spożywczego w płynie, bo po upieczeniu naturalny barwnik często blaknie. Piecz ok. 30 minut w 180°C (do suchego patyczka). Ostudź i pokrój na blaty. 

2. Białą czekoladę połam i stop, podgrzewając w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia. Schłodzony serek zmiksuj ze schłodzoną kremówką. Pod koniec domieszaj stopioną czekoladę. 

3. Blaty przełóż 2/3 kremu z czekoladą, resztą posmaruj wierzch tortu. Schłodź w lodówce, owinięty folią. Udekoruj tuż przed podaniem.

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas