Reklama

Reklama

Wiosenne toricki

Zachwycą cię smakiem!

Marchewkowa pychotka

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. oleju słonecznikowego
  • 30 dag marchewki startej na drobne wiórki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z pomarańczy

Składniki - krem

  • 30 dag serka mascarpone lub kremowego naturalnego
  • 10 dag miękkiego masła qew. 2 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA: ozdoby cukiernicze

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej z sodą i proszkiem. Utrzyj jajka z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, połącz ją z olejem i dodawanymi porcjami suchymi składnikami. Domieszaj marchewkę i skórkę z pomarańczy. 

2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Foremkę (najlepiej tortownicę) wyłóż pergaminem. Ciasto podziel na 3 części i oddzielnie upiecz 3 blaty, każdy po ok. 30 minut. Zostaw do ostygnięcia. 

3. Krem: masło utrzyj na puch, ew. dodając cukier puder. Połącz z dodawanym porcjami serkiem. Blaty przełóż 3/4 kremu. Resztę rozsmaruj po bokach i na wierzchu torciku. Na wierzchu wyciśnij małe kulki kremu. Włóż w nie ozdoby cukiernicze. Schłodź przed pokrojeniem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje