Wiosenne toricki

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe123RF/PICSEL

Marchewkowa pychotka

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. oleju słonecznikowego
  • 30 dag marchewki startej na drobne wiórki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z pomarańczy

- krem

  • 30 dag serka mascarpone lub kremowego naturalnego
  • 10 dag miękkiego masła qew. 2 łyżki cukru pudru
  • DEKORACJA: ozdoby cukiernicze
8-10 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Ciasto marchewkoweINTERIA.TVInteria.tv
Ciasto przekładane
Ciasto przekładane123RF/PICSEL

Waniliowa tęcza

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 30 dag masła
  • 6 jajek
  • 6 łyżeczek mleka
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • barwniki spożywcze
  • sól

- krem

  • 50 dag serka mascarpone
  • 2 szkl. śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru waniliowego

- lukier

  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku pomarańczowego
  • DEKORACJA: ciasteczka, np. typu makaroniki, owoce, ew. kwiaty
10-12 porcji

Sposób przygotowania

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 gotowy spód biszkoptowy
  • 80 dag sera białego, trzykrotnie mielonego
  • 2 opakowania śmietany typu Śnieżka
  • 1 i 1/3 szkl. mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag truskawek
  • 1/2 szkl. czerwonego soku owocowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tort z arbuza Zmysłowe smakiINTERIA.PL
Tort z białą czekoladą
Tort z białą czekoladą123RF/PICSEL

Wieża z białą czekoladą

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 1 i 1/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 10 dag masła
  • 3/4 szkl. jogurtu
  • 5-6 łyżek soku z granatu lub z wiśni
  • 5-6 łyżek zmielonego suszonego buraka lub czerwony barwnik
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50 dag serka mascarpone
  • 2/3 szkl. śmietanki kremówki
  • 20 dag białej czekolady q
  • owoce i kwiaty do dekoracji
10-12 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tort makowyAgnieszka MaciaszekInteria.tv
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?