Wiosenne toricki
Zachwycą cię smakiem!

Marchewkowa pychotka
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
- 3/4 szkl. drobnego cukru
- 4 jajka
- 3/4 szkl. oleju słonecznikowego
- 30 dag marchewki startej na drobne wiórki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z pomarańczy
- krem
- 30 dag serka mascarpone lub kremowego naturalnego
- 10 dag miękkiego masła qew. 2 łyżki cukru pudru
- DEKORACJA: ozdoby cukiernicze
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę przesiej z sodą i proszkiem. Utrzyj jajka z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, połącz ją z olejem i dodawanymi porcjami suchymi składnikami. Domieszaj marchewkę i skórkę z pomarańczy. 2. Piekarnik nagrzej do 180°C. Foremkę (najlepiej tortownicę) wyłóż pergaminem. Ciasto podziel na 3 części i oddzielnie upiecz 3 blaty, każdy po ok. 30 minut. Zostaw do ostygnięcia. 3. Krem: masło utrzyj na puch, ew. dodając cukier puder. Połącz z dodawanym porcjami serkiem. Blaty przełóż 3/4 kremu. Resztę rozsmaruj po bokach i na wierzchu torciku. Na wierzchu wyciśnij małe kulki kremu. Włóż w nie ozdoby cukiernicze. Schłodź przed pokrojeniem.

Waniliowa tęcza
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. drobnego cukru
- 30 dag masła
- 6 jajek
- 6 łyżeczek mleka
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia
- barwniki spożywcze
- sól
- krem
- 50 dag serka mascarpone
- 2 szkl. śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru waniliowego
- lukier
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki soku pomarańczowego
- DEKORACJA: ciasteczka, np. typu makaroniki, owoce, ew. kwiaty
Sposób przygotowania
1. Ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną masę. Ucierając, dodaj na przemian: po 1 jajku, po porcji mąki przesianej z proszkiem i szczyptą soli, po 1 łyżeczce mleka. Ciasto podziel na 6 części, każdą wymieszaj z innym barwnikiem. Piecz w tortownicy wyłożonej pergaminem, każdą po ok. 20 minut w 180°C. Ostudź poza piekarnikiem. 2. Krem: schłodzony serek zmiksuj lub energicznie utrzyj na puszystą masę z zimną kremówką i cukrem waniliowym. Przygotowanym kremem przełóż blaty torciku. Lekko dociśnij i schłodź. 3. Lukier: podgrzej sok, utrzyj go z przesianym pudrem na gładki lukier. Lukrem polej tort. Od razu udekoruj ciasteczkami, drobnymi owocami i ew. kwiatami, by ozdoby dobrze przykleiły się do niezastygłego jeszcze lukru. Boki tortu możesz obsypać pokruszonymi płatkami migdałów.

Składniki
- 1 gotowy spód biszkoptowy
- 80 dag sera białego, trzykrotnie mielonego
- 2 opakowania śmietany typu Śnieżka
- 1 i 1/3 szkl. mleka
- 1 mały cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 25 dag truskawek
- 1/2 szkl. czerwonego soku owocowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. Ser utrzyj z cukrem waniliowym. Śnieżki ubij z mlekiem na puszystą masę. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody. Do masy serowej wlej przestudzoną żelatynę i delikatnie wmieszaj masę śmietanową. 2. Blat biszkoptowy włóż do tortownicy, nałóż przygotowaną masę serowo-śmietanową. Wyrównaj powierzchnię i chłodź, aż masa stężeje. Wyjmij, zdejmij obręcz tortownicy. 3. Połowę truskawek rozgotuj, wlej sok wymieszany z mąką ziemniaczaną. Gotuj, aż zgęstnieje. Torcik udekoruj resztą truskawek i zimnym sosem. Gotowy blat możesz zastąpić domowym: ubij pianę z 2 białek i 1/3 szkl. cukru. Wmiksuj 2 żółtka, wymieszane z łyżką zimnej wody. Połącz z 1/3 szkl. mąki tortowej wymieszanej z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku. Piecz 15 min w 180°C, potem 15 min w 160°C.

Wieża z białą czekoladą
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/4 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 10 dag masła
- 3/4 szkl. jogurtu
- 5-6 łyżek soku z granatu lub z wiśni
- 5-6 łyżek zmielonego suszonego buraka lub czerwony barwnik
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 50 dag serka mascarpone
- 2/3 szkl. śmietanki kremówki
- 20 dag białej czekolady q
- owoce i kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Olej utrzyj z masłem i cukrem. Ubij z pojedynczo dodawanymi jajkami. Połącz mąki z proszkiem z buraka, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jogurt zmiksuj z sokiem. Do masy maślanej dodawaj na zmianę po porcji mąki z dodatkami i jogurtu. Jeśli zależy ci na mocnym kolorze, dodaj barwnika spożywczego w płynie, bo po upieczeniu naturalny barwnik często blaknie. Piecz ok. 30 minut w 180°C (do suchego patyczka). Ostudź i pokrój na blaty. 2. Białą czekoladę połam i stop, podgrzewając w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia. Schłodzony serek zmiksuj ze schłodzoną kremówką. Pod koniec domieszaj stopioną czekoladę. 3. Blaty przełóż 2/3 kremu z czekoladą, resztą posmaruj wierzch tortu. Schłodź w lodówce, owinięty folią. Udekoruj tuż przed podaniem.