Wiosenno-letni obiad z piekarnika. W tym wydaniu cukinię pokochają nawet niejadki

Zwykłe oraz organiczne cukinie są dostępne w większych marketach przez cały rok. Na pierwsze zbiory sezonowego warzywa trzeba będzie poczekać jeszcze do sierpnia. Nie oznacza to jednak, że musimy wstrzymywać się z poznaniem jego walorów smakowych. Już teraz warto włączyć je do obiadowego menu. Prawdziwym przysmakiem w wielu domach jest cukinia faszerowana, którą w kilkanaście minut przyrządzimy w piekarniku.

Cukinia wypełniona farszem z mięsa mielonego to pyszny pomysł na obiad
Cukinia wypełniona farszem z mięsa mielonego to pyszny pomysł na obiad123RF/PICSEL

Co możemy zrobić z cukinii na obiad?

Cukinia po brzegi wypełniona sycącym farszem to smakowity pomysł na wiosenno-letni obiad. Aby danie wyszło obłędnie, warto zastosować się do kilku wskazówek. Pierwsza dotyczy wyboru odpowiedniego warzywa.

Do faszerowania najlepiej sprawdzą się cukinie średniej wielkości i dość proste. Zbyt małe lub poskręcane pomieszczą niewielką porcję nadzienia. Jeśli chcemy, by przygotowywany farsz zyskał bardziej zwartą konsystencję, dodajmy do niego wydrążony ze środka cukinii miąższ. Kucharze zwracają uwagę na jeszcze jeden element. Odrobina soli nasypana do środka warzywa jeszcze przed nadzieniem, doskonale wzmocni jego smak podczas pieczenia.

Pyszna cukinia faszerowana

Składniki na cukinię faszerowaną

Jaką cukinię wybrać do pieczenia i faszerowania?
Jaką cukinię wybrać do pieczenia i faszerowania?123RF/PICSEL
  • 250 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie

Jak zrobić cukinię z mięsem mielonym?

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. W kolejnym kroku kroimy ją na pół, a środek delikatnie wydrążamy łyżeczką.
  2. Tak przygotowane łódeczki z cukinii odstawiamy na bok. Następnie sparzamy i obieramy ze skóry pomidory, kroimy je na pół i usuwamy pestki ze środka.
  3. Zebrany miąższ z pomidorów drobno siekamy. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i nabierze brązowej barwy.
  5. Składniki na patelni wzbogacamy o przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
  6. Całość podgrzewamy do momentu, w którym nadmiar płynów odparuje, a sos ładnie się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
  7. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek cukinii, a wierzch przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ile piec cukinię z mięsem mielonym? Warzywo najlepiej umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i trzymać w środku przez ok. 15-20 minut.
  9. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że ser idealnie się rozpuścił. Cukinię z mięsem mielonym najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!
Zapiekana cukinia z serem i szynkąInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas