Puszysty omlet kalafiorowy. Zajadam go ze smakiem na śniadanie, obiad lub kolację

Omlet sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad
Omlet sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad123RF/PICSEL

Proste danie z kalafiorem

Zobacz również:

    Składniki na omlet kalafiorowy

    Tarty kalafior idealnie pasuje do omletu
    Tarty kalafior idealnie pasuje do omletu123RF/PICSEL
    • 1 średni kalafior
    • 3 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1 mała cebula
    • ½ pęczka koperku lub pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz
    • olej roślinny do smażenia

    Przepis na omlet z kalafiora i jajek

    1. Kalafiora dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, usuwamy liście i kroimy na mniejsze kawałeczki. Warzywo możemy także zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    2. Cebulę obieramy z łupiny i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, a koperek lub pietruszkę drobno siekamy.
    3. Wszystkie składniki dodajemy do kalafiora razem z jajkami, mąką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna przypominać nieco masę na placki ziemniaczane.
    4. Na patelni rozgrzewamy porcję tłuszczu, wylewamy masę jajeczno-kalafiorową i smażymy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
    5. Kiedy spód omletu się zrumieni, przewracamy na drugą stronę za pomocą łopatki, pokrywki lub talerza. Alternatywnie możemy wlać masę do foremki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
    6. Omlet jajeczno-kalafiorowy najlepiej smakuje na ciepło z ulubionym pieczywem, świeżymi warzywami oraz sosem. Z powodzeniem możemy wziąć go na wynos i odgrzać w mikrofalówce. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat